Zaradi čistilne naprave v Kranju več kulture

Občina izpolnjuje obljube: V kranjski knjižnici odprli razstavo o literarni zgodovinarki prof. dr. Marji Boršnik.

Objavljeno
15. december 2014 21.15
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Pot jeprškega učitelja je na odseku Zarica že priljubljena med sprehajalci, čeprav uradno še ni odprta, včeraj pa je Mestna knjižnica odprla razstavo o literarni zgodovinarki prof. dr. Marji Boršnik. S tem občina izpolnjuje del zavez, ki jih je dala občanom ob pridobivanju gradbenega dovoljenja za centralno čistilno napravo.

»Kulturni« del sporazuma je določal, da bo občina na območju Zarice in Špika uredila tematsko pot, izdala monografijo o delu literarne zgodovinarke prof. dr. Marje Boršnik in da bo Mestna knjižnica Kranj (MKK) o življenju in delu omenjene znanstvenice pripravila razstavo ter poskrbela za hrambo njene zapuščine, dokler ne bo urejena njena spominska soba v rodni Borovnici.

Dokumentarno razstavo o dr. Boršnikovi so v MKK odprli včeraj in bo odprta do 17. januarja, predvidoma prihodnji teden pa bo v Gorenjski sobi knjižnice razstavljeno knjižno gradivo, ki je del zapuščine. Prihodnje leto bo izdana monografija o njej. Gradnja 20 milijonov evrov vredne centralne čistilne naprave Kranj v Zarici poteka od sredine maja. Zaradi občanov, ki so podajali pripombe v postopku pridobivanja okoljevarstvenega in gradbenega dovoljenja, se je zdelo, da bo občina izgubila kohezijska sredstva, a je na koncu dosegla dogovor z občani, ki je med drugim vseboval ureditev okolice čistilne naprave in znižanje mesečne obveznosti plačila rednih komunalnih storitev v času gradnje ter poskusnega in rednega obratovanja.

Peš skozi kanjon

V zvezi z zavezo občine, da bo do konca leta 2015 dokončala tematsko pot v soteski Zarica in arheološkem najdišču Na Špiku, pa smo z občine dobili pojasnilo, da je bilo s pobudnico dr. Evo Premk Bogataj in krajevno skupnostjo usklajeno, da se namesto po dr. Boršnikovi pot imenuje Pot jeprškega učitelja.

Pot med Kranjem in Medvodami je zamišljena kot interpretativna pešpot ob reki Savi. V odseku Zarica je že urejena in že žanje pohvale med sprehajalci, uradno pa še ni odprta. Najprej je speljana ob robu kanjona, nato teče po javnih cestah in površinah skozi Drulovko do cerkve na Bregu. Vse poti so obstoječe, na njih so namestili table, kažipote in klopi, kot poklon pesniku Simonu Jenku in literarni zgodovinarki Marji Boršnik pa so dodali knjigobežnici – zaprti stojali za knjige.

Odsek Zarica je vreden 28.697 evrov in ga bo plačala občina, 11.761 evrov pa je pridobila iz Evropskega sklada za razvoj podeželja. »Gre za čudovito postavitev brez večjih posegov v prostor, hkrati pa za strokovno, oblikovno in idejno povsem izvirno tematsko pot. Lesene klopi so okrogle v obliki mlinskih kamnov, ki so jih nekoč tukaj izdelovali,« je povedala pobudnica Eva Premk Bogataj, ki je prostovoljno sodelovala pri pripravi vsebin.