Sava poplavila glavno cesto Šentjakob - Litija

Zaradi deževja so imeli z naraslimi vodotoki in plazovi težave predvsem na Gorenjskem. Vremenske razmere se umirjajo.

Objavljeno
28. april 2017 11.06
regent/DRAVINJA POPLAVLJA
Š. K., B. R., STA
Š. K., B. R., STA

Pred kratkim je reka Sava narasla in poplavila glavno cesto Šentjakob - Litija v Zgornji Ribčah. Cesta je polovično zaprta, promet pa usmerjajo delavci CGP Novo mesto. Medtem pa je Sava v takšni meri poplavila lokalno cesto Jevnica - Kresnice v Zgornjih Kresnicah, da je cesta zaprta. Prav tako je reka na cesti Kresnica - Litija v spodnjem Kresniškem Vrhu na nekaterih delih zalila cesto, ki pa je kljub temu prevozna.

Kot napoveduje Arso, bo visoka Sava bo popoldan in v noči na soboto odtekala prek osrednje Slovenije, Zasavja in Posavja, kjer bo na izpostavljenih mestih poplavljala.

Iz bajerja v Ribčah pobegnili krapi

Narasla Sava je poplavila lokalno cesto Senožeti-Jevnica in nogometno igrišče v Jevnici. Sava je prestopila bregove na območju občine Dol pri Ljubljani v Senožetih in v Dolskem, zato je zaprta lokalna cesta Dolsko-Laze. Zaprta je tudi cesta v Mošeniku v litijski občini, v Ribčah je reka poplavila ribnik krapov, ki zdaj plavajo proti Zidanemu Mostu. Litijski gasilci so v pripravljenosti, vendar se Sava, za katero v srednjem toku še zmeraj velja rdeči alarm, počasi umirja. Pri mladinskem centru v Litiji se je malce dvignila podtalnica, zato so gasilci pred vhodna vrata postavili nekaj protipoplavnih vreč. Po besedah direktorice urada za upravljanje z vodami na direkciji za vode Suzane Stražar, večjih težav v srednjem toku Save v prihodnjih urah ne pričakujejo, saj je prenehalo deževati.

Kako je drugod po Sloveniji?

Reka Savinja se je v zgornjem toku začela umirjati, poroča Arso. Na širšem celjskem območju in v spodnjem toku se razliva na izpostavljenih mestih ob strugi, prav tako se ponekod razlivajo njeni pritoki. Popoldne in zvečer bo Savinja še naraščala in poplavljala v srednjem in spodnjem toku.

Sava Bohinjka, njeni pritoki ter Bohinjsko jezero so začeli upadati, vendar ponekod še poplavljajo. Reka Drava se bo popoldan in ponoči razlivala v svojem spodnjem toku, predvidoma med jezom Markovci in državno mejo.

Reki Vipava in Ljubljanica se razlivata na območjih vsakoletnih poplav. Pretok Vipave v spodnjem toku je že ustaljen, Ljubljanica pa še postopno narašča.

Ostale manjše reke v porečjih Kamniške Bistrice in na Koroškem, ki se trenutno razlivajo, bodo popoldan začele upadati.

Zaradi obilnega deževja je bilo ponoči nekaj težav z naraslimi vodotoki, meteorno vodo in plazovi v severni polovici Slovenije, predvsem na Gorenjskem.

Prelaz Ljubelj odprt

Zaradi plazu je bil na avstrijski strani zaprt prelaz Ljubelj, a so cesto znova odprli; promet poteka nemoteno.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste 

so popolne zapore cest, plazovi in vdori vode na glavni cesti Celje - Krško pri Debru in v Laškem pri odcepu za Jagoče, na glavni cesti Ljubljana - Litija - Zidani Most pri Dolskem in od Hrastnika proti Zidanem Mostu. Prav tako so zaprte regionalne ceste Luče - Solčava med Raduho in Robanovim Kotom zaradi plazu, Črnivec - Gornji Grad pri Podlomu, Rimske Toplice - Jurklošter v podvozu pri Globokem in Laško - Lahomno.

Zaprte so tudi lokalne ceste Grajska vas - Kaplja vas, Sava - Mošenik, Jevnica - Senožeti, Laze - Jevnica, v Celju Zagrad - Pečovnik ter Hrastnik - Radeče pri Zidanem Mostu.

Cesta Luče-Solčava očiščena, a še zaprta

Skalni plaz, ki se je sprožil malo pred pol četrto uro zjutraj, je v soteski pri Igli v naselju Podveža v občini Luče za nekaj ur popolnoma zaprl regionalno cesto Luče-Solčava. Posamezne skale, ki so zaprle cesto, so imele premera več kot štiri metre.

Zaradi skalnega podora so imeli velike težave reševalci NMP Mozirje, ki so morali na pomoč poklicati gasilce PGD Solčava, ki so pomagali oboleli osebi in jo z gasilskim tovornim terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila.

Območje, kjer se je sprožil plaz, so policisti Policijske postaje Mozirje in gasilci PGD Luče zavarovali, cesto pa so do zdaj že očistili. Kljub temu zaradi varnosti še ostaja zaprta. Kot je povedal Tomaž Funtek iz Civilne zaščite Luče, imajo zaradi obilice padavin in visoke podtalnice nekaj zalitih kleti, Savinja in Lučnica pa še naraščata.

Vremenske razmere se bodo umirile

Vremenske razmere se bodo danes umirile. Po napovedih vremenoslovcev bodo padavine od zahoda slabele in do zgodnjega popoldneva ponehale tudi v vzhodnih krajih. Delno se bo zjasnilo, na severozahodu pa bo ostalo bolj oblačno in predvsem na zahodu se bodo občasno še pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Čez dan bo spet zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli deset, drugod od 12 do 18 stopinj Celzija.