Zaradi nepobiranja vstopnin na plaže izpad dohodka?

Hotelirji tarnajo: Vstopnin na plaže sicer ni, so pa podražili druge storitve.

Objavljeno
20. julij 2013 18.53
Redakcija NeDela, STA
Redakcija NeDela, STA
Portorož – Na plažah pod okriljem Hotelov Bernardin v skladu z odločbo pristojnih državnih organov v letošnji sezoni ne pobirajo vstopnine, zaradi česar predvidevajo izpad dohodka, so pojasnili v portoroški družbi. Spremembo cenovne politike glede najema plažnih artiklov upravičujejo z nadgradnjo kakovosti gostinske ponudbe in izvedenimi prenovami.

Zakon o vodah posebej določa poseben pravni režim priobalnemu zemljišču morja. Ta sega najmanj 25 metrov od meje obale v notranjost. Status priobalnega zemljišča ima tako zemljiščene glede na to, ali je v javni ali zasebni lasti. V obeh primerih je treba omogočiti prost dostop do vode za kopanje, obenem je treba tudi dopustiti vsakomur, da se zaradi kopanja zadržuje na priobalnem zemljišču morja. Zakon o vodah izrecno določa, da je raba priobalnega zemljišča, ki je neposredno povezana s splošno rabo, dovoljena, če se s tako rabo lastniku ne povzroča škoda.

Tako so inšpekcijske službe že lani nekaterim upravljavcem kopališč, med njimi tudi Hotelom Bernardin, odredile prenehanje neupravičenega zaračunavanja in pobiranja vstopnine. V skladu s prejeto odločbo pristojnih državnih organov v omenjeni družbi tako vstopnine v tej poletni sezoni ne zaračunavajo. Zato so predvideli izpad dohodka, vendar bodo končne analize jasne po končani kopalni sezoni, so pojasnili.

Na spremenjen režim so se, kot pravijo, ustrezno pripravili, pri čemer so veliko pozornosti letos namenili varnosti, ki so je deležni vsi obiskovalci njihovih plaž. Glede informacij, da so se na račun prostega vstopa podražile druge storitve, v Hotelih Bernardin priznavajo, da so na nekaterih plažah »res nekoliko spremenili cenovno politiko najema plažnih artiklov. Vzporedno s tem smo nadgradili kakovost kulinarične in gostinske ponudbe na plažah ter nekaj prenovili«.

Na plaži Grand hotela Bernardin so prenovili dva lokala in na novo uredili desni predel plaže za vse obiskovalce, ki si želijo nadstandardnih storitev. V novi podobi pa je obiskovalcem na voljo tudi bazen Metropol, tam so med drugim prenovili bazensko ploščad. Ponudbo so obogatili tudi na nekaterih drugih plažah, pravijo.

Gostom na plažah v lasti Hotelov Bernardin so na voljo ležalnik, senčnik, prha in gostinske storitve, za plačilo seveda.