Zaradi ošpic ni dobro hoditi v Gardaland

V Ljubljani, Kranju in Kopru je precepljenost otrok prenizka, da bi varovala pred epidemijo.

Objavljeno
25. maj 2017 20.26
15.8.2009 Ljubljana, Slovenija. Zdravnisko cepljenje na Infekcijski kliniki.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Milena Zupanič, Šp. B.
Milena Zupanič, Šp. B.

Slovenske pediatre skrbi, ker se starši v Sloveniji vse pogosteje odločajo proti cepljenju svojih otrok. Kritična meja za kolektivno zaščito je 95 odstotkov cepljenih, v Sloveniji pa je bilo lani cepljenih le še okoli 92 odstotkov otrok ene generacije. Najbolj kritično je v Ljubljani in Kopru. Se bo k nam razširila epidemija ošpic iz Italije?

V Italiji imajo le še okoli 85-odstotno precepljenost dveletnih otrok, kar je premalo za kolektivno zaščito. Poročajo, da je od začetka leta zbolelo že več kot 2200 ljudi. Podobno epidemijo so imeli tudi leta 2014, ko je zbolelo 2054 ljudi. Takrat se je epidemija prenesla tudi v Slovenijo. Zbolelo je 14 ljudi, ki so prav vsi obiskali mednarodno pasjo razstavo v Novi Gorici; očitno je bilo, da so se okužili tam. Zdaj je čas šolskih izletov v Gardaland in na druge lokacije v Italiji, zato je možno, da se ošpic tam nalezejo tudi slovenski otroci.

V waldorfski šoli cepljenih le 43 odstotkov otrok

Podatki Nijza (glej tabelo) kažejo, da se je precepljenost pri nas po letu 2012 spustila že pod mejo 95 odstotkov, ki je po kriterijih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zagotovilo, da ne bo epidemije. Najslabše je v ljubljanski, kranjski in koprski regiji. V Ljubljani je bilo po zadnjih podatkih (veljajo za leto 2015) cepljenih le še 89,6 odstotka otrok, v Kranju 90,4 in v Kopru 92,6 odstotka otrok ene generacije. Ta okolja so torej najbolj v nevarnosti, da začnejo ljudje zbolevati.

Po necepljenosti izstopajo waldorfske šole. Podatke imamo za mariborsko, kjer je bilo v predlanskem šolskem letu cepljenih le še 43,4 odstotka otrok. V teh šolah so otroci torej daleč najbolj izpostavljeni nevarnosti ošpic. Težava je v tem, da so za ošpice bolj dojemljivi tudi imunsko oslabeli bolniki, denimo bolniki z rakom, pa otroci do starosti enega leta, ki sploh še niso cepljeni, in seveda starejši, rojeni pred letom 1968, ker takrat cepljenje še ni bilo obvezno. V teh generacijah je precepljenost zgolj od 50- do 60-odstotna, tako da je nevarnost okužbe z ošpicami med naštetimi skupinami velika.

Delež cepljenih otrok v generaciji Infografika:Delo

Ošpice – pozabljena bolezen


Ošpic v Sloveniji pred letom 2014 že 20 let ni bilo, zato smo na bolezen in njene znake pozabili. Ošpice so močno nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša kapljično. Zadostuje že, če smo z okuženim v istem prostoru. Začne se z visoko vročino, kašljem, nahodom, vnetjem očesnih veznic, čez tri do sedem dni pa se pojavi tudi značilen izpuščaj. Bolezen lahko poteka brez zapletov, v hujši obliki pa jo spremljajo tudi vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska, vnetje možganov in celo smrt (eden na 3000 primerov). Okoli 20 odstotkov obolelih potrebuje bolnišnično oskrbo. Na večjo epidemijo ošpic naše bolnišnice niso pripravljene, saj v njih ni toliko prostora.

Pediatri nekatere starše zaman prepričujejo

V strokovni skupini za primarno pediatrijo Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva povedo, da pediatri, ki so pristojni za cepljenje otrok, v okviru pojasnilne dolžnosti staršem povedo, zakaj je cepljenje priporočljivo, kakšne so bolezni, proti katerim cepijo otroke, kolikokrat bo cepljenje ponovljeno in kaj lahko pričakujejo po njem. Večina staršev da nato otroka cepiti brez težav. Starše, ki odklanjajo cepljenje, pediatri ure in ure prepričujejo, naj otroke vendarle cepijo. Vendar nekateri starši pod vplivom informacij, ki se širijo po družbenih omrežjih o tem, kako nevarna da so cepljenja zaradi domnevnih stranskih učinkov, to vztrajno odklanjajo.

Stroka si je edina, da je cepljenje učinkovito, obveznost cepljenja pa je pri nas predpisana tudi z zakonom. Pediatri so v stiski, saj so kot zdravniki zavezani otrokom in njihovim staršem, po zakonu pa morajo kršitelje prijaviti inšpektorjem. Kazen je finančna.

Ponekod, denimo v ZDA, otroci, ki niso cepljeni, ne morejo obiskovati javnih vrtcev in šol.