Zaradi podtaknjenega mamila izgledala kot mrtva

Droge za posilstvo se pojavljajo tudi pri nas, zato strokovnjaki mladim svetujejo, naj pazijo na svojo pijačo in drug na drugega.

Objavljeno
22. september 2014 20.56
 Sandra Hanžič, notranja politika, Sonja Merljak, šolstvo
Sandra Hanžič, notranja politika, Sonja Merljak, šolstvo
Ljubljana – »Moja zgodba se je na srečo končala okej, lahko pa se ne bi, zato prosim sherajte to naprej, da folk ne pušča več pira na odru.« To so besede enaindvajsetletnice, ki so ji neznanci v soboto zvečer v lokalu Gala Hala na Metelkovi v pijačo podtaknili GHB, znan tudi kot droga za posilstvo.

Dekle so morali zato odpeljati na urgenco. Naslednji dan je na družbenem omrežju zapisala, da se ničesar ne spominja in noče niti razmišljati o tem, kaj bi bilo, če zraven ne bi bilo njenega fanta. Lastnike lokala pa je pozvala, naj poostrijo nadzor. V Gala Hali, kjer tudi sami opažajo, da je takih primerov vedno več, so ji odgovorili, da že dalj časa zbirajo informacije, da bodo še poostrili nadzor in da že izobražujejo osebje. Obiskovalce so tudi prek svoje strani na Facebooku opozorili, naj bodo pozorni na svojo pijačo in drug na drugega ter naj takoj opozorijo osebje in varnostnike, če opazijo kaj sumljivega.

Sledi ostanejo v telesu

GHB je močna psihoaktivna snov, ki se že nekaj časa pojavlja pri nas. Čeprav je to droga, s katero morebitni posiljevalci omamijo žrtev, da postane ta nemočna, se z njo pogosteje zastrupijo moški. Ljubljanski policisti so letos obravnavali že pet primerov predoziranja z GHB. V javnosti pa je najbolj odmeval lanski primer, ko je nek par iz Borovnice s pomočjo droge spolno zlorabil slabotno osebo in ji povzročil lahke telesne poškodbe. Višje sodišče jima je prisodilo dve leti in dva meseca zapora. Toda vse več je tudi mladih, ki osebno poznajo nekoga s tako izkušnjo. Nekatere se niso dobro končale. 24-letna Martina (ime je izmišljeno, saj dekle ni hotelo biti imenovano) se je nekega petkovega večera odšla zabavat s prijatelji. V znanem ljubljanskem klubu so spili nekaj pijač. Naslednji dan se je zbudila gola v neznani postelji, v neznanem stanovanju. Na svojem telesu je opazila modrice. Dogodkov prejšnje noči se ni spominjala. Čez nekaj časa se je v stanovanje vrnil lastnik, ki ji je povedal, da sta imela spolne odnose. Ko je hotela oditi, je opazila, da so vsa njena oblačila strgana, zato je odšla ovita zgolj v rjuho.

Posiljevalec jo je opozoril, naj dogodka nikar ne prijavlja policiji, saj ne bo imela nobenih dokazov. Zatrdil ji je, da sledi »posiljevalske droge« v njenem telesu ni več. Ker se je zbala, da ji nihče ne bi verjel, ni odšla na policijo. Toda specifični testi bi lahko pokazali prisotnost droge v telesu, saj ta ostane v telesu še dvanajst do štiriindvajset ur po zaužitju.

Tekoči ekstazi

GHB je sintetično mamilo, ki ga v medicini uporabljajo za zdravljenje narkolepsije, toda v številnih državah, tudi v Sloveniji, spada med prepovedana mamila. Izdelovalci ga ilegalno proizvajajo v laboratorijih in jih nato tudi preprodajajo.

Uživalci se ponavadi zastrupijo, ker ga vzamejo skupaj z alkoholom ali drugimi mamili. Učinki, ki se pokažejo v desetih minutah oziroma najpozneje v eni uri po zaužitju in trajajo od dve do tri ure oziroma en dan, se seštevajo, zato ta kombinacija lahko hitro povzroči zastoj dihanja in smrt.

Najpogosteje se pojavlja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja ter rahlo slanega okusa. V javnosti je še posebej postal znan, ker povzroči izgubo zavesti in spomina, in tisti, ki jim ga podtaknejo v pijačo, se ničesar ne spominjajo. Prav zato mu tudi pravijo droga za posilstvo oziroma v angleščini »date rape drug«. Podobne učinke ima rohipnol.

Poulično ime mamila je tekoči ekstazi. V manjših količinah povzroča občutek evforije, ki je primerljiv s tistim, ki ga vzbuja alkohol (sprostitev, sreča, družabnost). V večjih količinah povzroča omotičnost in zaspanost, včasih tudi bruhanje, mišične krče in izgubo zavesti.

Policija je prvič v zadnjih petih letih lani zasegla 12,21 mililitra GHB, Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, je ob tem sporočil, da so zoper eno osebo, osumljeno prodaje GHB na območju Ljubljane, podali tudi kazensko ovadbo. Poleg GHB se na črnem trgu pojavljata tudi mamili s podobnim učinkovanjem, in sicer GBL in 1,4-BD. Kazenski zakonik predvideva zaporno kazen od treh do petnajstih let za nedovoljeno prodajo ali brezplačno deljenje prepovedanih drog.

Kaznivih dejanj posilstva ali tatvine, ki naj bi bila posledica uživanja GHB, policisti niso obravnavali. Poudaril pa je, da je GHB na črnem trgu prisoten že nekaj časa, vendar njegova učinkovina ni bila ves čas na seznamu prepovedanih drog. Vodja Centra za zastrupitve v UKC Ljubljana doc. dr. Miran Brvar je na novinarski konferenci včeraj povedal, da je v zadnjih dveh letih število zastrupitev zelo naraslo. »V prejšnjih letih smo zdravili po dva do štiri primere na leto. Že lani pa smo samo v Ljubljani sprejeli 31 oseb in letos že več kot dvajset.« 90 odstotkov oseb je bilo moškega spola, v povprečju pa so bili stari od 25 do 30 let.

Kako se zavarovati?

Strokovnjaki mladim svetujejo, naj hodijo v nočne klube v družbi, saj so prijatelji lahko njihova rešilna bilka. Vsi v družbi naj bodo pozorni, če se nekdo od njih nenadoma začne obnašati, kot da bi bil zelo pijan, čeprav ni spil veliko alkohola. To je navadno znak, da so se v pijači znašle prepovedane snovi. Dekle v Gala Hali je denimo spilo le tri piva, vendar je potem na vrtu lokala »kot mrlič obležala za dvajset minut«.

Pred uživanjem pijače je zato treba preveriti, ali je plastenka zaprta. Ne sprejemajte pijače, ki jo ponudijo neznanci, še posebej če so te v kozarcu ali odprtih plastenkah. Kozarcev s pijačo ne puščajte brez nadzora. Če pride do zastrupitve, je treba čim prej k zdravniku. Če je bila oseba po zaužitju GHB zlorabljena, ji je treba vzeti vzorec urina in krvi, saj je to pomembno za kasnejše sodno preganjanje storilcev. Na policiji mladim svetujejo tudi, da informacije o tovrstnih dogodkih posredujejo na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem zlorabe mamil, in seveda policiji. Le tako bodo lahko pravočasno zbrali dokaze, ki so potrebni za identifikacijo storilca.