Zaradi pomanjkanja negovalnega kadra v UKC začasno zapirajo sobe

Na kliničnem oddelku za kardiologijo začasno zapirajo nekaj sob, zato so štiri naročene bolnike brez obravnave poslali domov.

Objavljeno
10. december 2013 12.30
mpi*Klinicni center
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Na kliničnem oddelku za kardiologijo Interne klinike UKC Ljubljana začasno zapirajo nekaj sob, zaradi česar so štiri naročene bolnike brez obravnave poslali domov, so po poročanju Večera potrdili v UKC Ljubljana. Da je to posledica kadrovskih težav oziroma pomanjkanja kadrov v zdravstvene nege.

Ustanovitelj, torej država, namreč zahteva vsakoletno zmanjšanje števila zaposlenih ob varčevanju na področju stroškov dela. To pomeni, da v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana delavce na porodniških in daljših bolniških odsotnostih nadomeščajo z zamikom, pojasnjujejo.

Poudarjajo sicer, da bodo še naprej sprejemali vse nujne bolnike iz internistične prve pomoči, specialistične kardiološke ambulante, nujne bolnike s čakalne liste za invazivno diagnostiko, bolnike za nujno biopsijo miokarda ter bolnike z morebitno iztrošeno baterijo srčnega spodbujevalnika. Nihče pa ne bo odpuščen iz bolnišnice brez razloga, zagotavljajo. Sprejeli bodo vse nujne bolnike, bolnike, ki so naročeni na nenujno diagnostiko, pa bodo sprejemali v manjšem obsegu.

V UKC Ljubljana zagotavljajo, da so bolniki po izključno strokovnih kriterijih po odločitvi lečečega zdravnika odpuščeni takrat, ko je zdravljenje zaključeno oziroma ko njihovo zdravstveno stanje to dopušča.