»Zaradi promocije Slovenije mi grozi kazen 150.000 evrov«

Peter Immich je eden izmed dveh avtorjev, ki sta leta 2008 izdala prvi gorskokolesarski vodnik po dolini Soče.

Objavljeno
29. januar 2014 23.35
Peter Immich
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Tolmin - Immich je postal celo slovenski turistični ambasador, toda osnutek novega zakona o ohranjanju narave njegovo dejavnost (mtb-slowenien.de) prepoveduje.

Ste si predstavljali, da boste zaradi izdanega gorskokolesarskega vodnika lahko nekoč celo označeni za kriminalca?

Položaj je bil enako problematičen tudi leta 2008 zaradi prepovedi vožnje v naravnem okolju, ki velja še danes. Zato smo se povezali z Jankom Humarjem iz LTO Sotočje, ki nam je pomagal narediti ture bolj ali manj uradne. S Triglavskim narodnim parkom in planinskimi društvi smo z nekaj popravki kmalu našli skupen jezik. Upal sem, da se bo zakon vendarle spremenil v prid gorskim kolesarjem. Še posebno me je opogumila nagrada turistični ambasador Slovenske turistične organizacije leta 2010 zaradi izdaje vodnika in za zastopanje Slovenije kot gorskokolesarske destinacije na sejmih in kolesarskih festivalih. No, prav zaradi takšne promocije bi mi z novim zakonom grozila kazen do 150.000 evrov.

Torej ne, nikoli si nisem mislil, da lahko postanem kriminalec zaradi mojega dela, in preprosto ne morem dojeti, zakaj so pri vas gorski kolesarji lahko tako kriminalizirani - gorsko kolesarjenje je zgolj drugačen način odkrivanja in uživanja narave. Je tudi olimpijski šport, Slovenci pa imate aktualno zmagovalko svetovnega pokala. Kam naj gre na trening?

Kakšen uspeh je požel vaš vodnik po Soški dolini?

Od leta 2008 smo prodali 3700 vodnikov, večinoma v Nemčiji in Avstriji, nekaj pa tudi v Švici, Danskem in Nizozemskem. Odzivov običajnih in spletnih revij, forumov in ljudi, ki so nas obiskali na sejmih, je bilo res veliko. Zasuli so nas z elektronsko pošto.

Koliko gorskih kolesarjev je po vaši oceni na podlagi tega obiskalo dolino?

Število prodanih izvodov lahko pomnožite z najmanj dva ali tri. Za manjše skupine en izvod povsem zadostuje. Za nameček lahko na naši spletni strani brezplačno prenesete trase poti z GPS-koordinatami, ki si jih uporabniki nato delijo. Gorskih kolesarjev, ki je obiskalo Soško dolino, ni malo.

Kaj gorski kolesarji prinesejo dolini?

Natančnih številk nimam, toda veliko pove že dejstvo, da je gorsko kolesarstvo šport za vse - od študentov, ki iščejo nizkocenovna prenočišča ali kampe, pa do menedžerjev s po 5000 evrov vrednimi kolesi, ki se nastanijo v hotelih s štirimi zvezdicami. Tu so še priložnosti za lokalne agencije s ponudbo vodenih tur in izposojo, trgovine z rezervnimi deli.

Nemčija je ogromno tržišče z menda 3,5 milijona gorskih kolesarjev. Koliko lahko Slovenija izgubi, če bi jih odgnala?

Število je točno. Če bo parlament sprejel takšen osnutek, ne bo več razloga, zakaj bi gorski kolesarji še obiskovali Slovenijo. Odpravili se bodo v Avstrijo, Švico ali Italijo, kjer so ljudje spoznali, da gorski kolesarji niso kriminalci in da je to priložnost za dober zaslužek. Slovenija pa bi ostala bela lisa na zemljevidu.