Zaradi razkrivanja neonacistične mreže preganjajo novinarko Dela

Sova je ugotovila, da so tajni podatki domnevno znani širokemu krogu prejemnikov, ovadila pa novinarko.

Objavljeno
25. februar 2014 22.53
Klara Škrinjar, notranja politika, Iva Ropac, kronika
Klara Škrinjar, notranja politika, Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Članki, ki jih je novinarka Dela Anuška Delić objavljala o povezavah med predstavniki neonacistične skupine Blood and Honour in politično stranko SDS, so po mnenju slovenskih organov pregona razkrili tajne podatke, ki jih je zbirala Sova. Novinarko je doletel obtožni predlog.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so nam potrdili, da je specializirano državno tožilstvo v omenjeni zadevi vložilo obtožni predlog na ljubljansko okrajno sodišče 9. aprila 2013.

Na naša vprašanja, ali je ta že vročen oziroma v kateri fazi je zadeva, odgovarjajo, da nam skladno s 1. odstavkom 10. člena sodnega reda drugih informacij žal ne morejo posredovati, saj je »obtožni predlog še v fazi preizkusa, sodnica, ki zadevo obravnava, pa je na bolniškem dopustu«.

Tako je od vložitve obtožnega predloga preteklo že skoraj leto dni, obtožni akt, ki naj bi bil po naših podatkih zelo obširen, pa še ni niti vročen obdolžencema. Čeprav na sodišču kaj več o zadevi niso razkrili, se je po naših podatkih zapletlo tudi zaradi bolniške odsotnosti sodnice, ki obravnava omenjeni primer.

Več težav pa je utegnilo povzročiti tudi dejstvo, da obtožni predlog obravnava nekatere tajne podatke, ki jih bodo morali zaradi občutljivosti najverjetneje obravnavati za vrati, zaprtimi za javnost.

Tožilstvo novinarki očita, da je konec leta 2011 storila kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ko je pisala o omenjenih povezavah in objavila tudi podatke, ki jih je o skrajnih desničarjih v Sloveniji zbrala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija.

Poleg Delićeve je po neuradnih informacijah obtožen tudi nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan. Novinarka Anuška Delić, ki je bila marca lani v zvezi z omenjenim primerom že zaslišana, o obtožnem predlogu pa je obveščena zgolj iz medijev, pravi, da je postopek očitno politično motiviran, saj je omenjene povezave razkrivala med predvolilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami 2011.

Razkritja Dela sprožila kazenski pregon

Kje je Delova novinarka dobila informacije za pisanje o povezavah med predstavniki slovenskega krila neonacistične organizacije Blood and Honour in politično stranko SDS, je že pred letom dni zanimalo organe pregona, zaradi česar so jo povabili na zaslišanje. Svojih virov ni hotela razkriti.

Zaslišanja se je udeležila skupaj z odvetnikom Emilom Zakonjškom. Kriminaliste so zanimala predvsem njena razkritja o tem, da so nekateri pripadniki neonacistične organizacije Blood and Honour (B & H) sodelovali z žirovskim podmladkom SDS, pa tudi, da je pisala o verjetnih povezavah Slovenske vojske s to skupino.

Prav v Blood and Honour so nato, ko je postalo aktualno vladno poročilo o ekstremističnih skupinah, trdili, da so vse te informacije prišle v medije iz vrst obveščevalne službe. Še več – pisali so o očitkih, ki so po naših informacijah zelo podobni tistim, ki jih je v ovadbi novinarke navajala Sova.

Za Sovo sporni članki so bili objavljeni v času pred parlamentarnimi volitvami 2011, na katerih je sicer zmagala Pozitivna Slovenija. A ker ji ni uspelo oblikovati vlade, je to storila največja opozicijska stranka SDS z Janezom Janšo na čelu.

Spomnimo, da je prav ta vlada na svoji ustanovni seji izvedla pravi mali kadrovski cunami, med drugim je razrešila dotedanjega direktorja Sove. To je bil Sebastian Selan, ki je po neuradnih informacijah obtožen skupaj z Delićevo. Na Selanovo mesto je bil imenovan Damir Črnčec.

A kot kaže poročilo Sove o ekstremistih, so bile navedbe novinarke v zvezi z omenjeno neonacistično skupino točne. Obveščevalna agencija je v poročilu navajala tudi tri zanjo sporne članke, zaradi česar je uvedla notranjo preiskavo. V poročilu pa je zapisano: »Ugotovitve kažejo na to, da naj bi bili tajni podatki agencije v zvezi s to problematiko znani zelo širokemu krogu zunanjih in notranjih prejemnikov.«

Novinarka Anuška Delić je z obtožnim predlogom seznanjena iz medijev, sicer pa meni, da je postopek vsaj v delu, ki zadeva njo, »očitno politično motiviran oziroma gre za povračilni ukrep, ker sem razkrila temno plat velike politične stranke in ker smo si to drznili storiti v predvolilnem času.

Postopek usmerja želja po razkritju mojih virov, uperjen pa je v omejevanje svobode medijev in novinarskega dela.« Novinarka predlaga, da jo »glede na pripad zadev specializiranega državnega tožilstva in slovenskih sodišč v imenu učinkovitosti dela na kritičnih kazenskih zadevah zaprejo takoj, ker svojih virov, ki so eden od ključnih stebrov mojega preiskovalnega dela, ne bom razkrila«.