Zaradi sežiga v tujini dražje smeti doma

Ravnanje z zasavskimi odpadki: na pragu 16-odstotne podražitve.

Objavljeno
16. februar 2018 09.28
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Radeče – Položnice za odvoz odpadkov bodo za nekaj deset tisoč Zasavcev v prihodnjih mesecih višje za 16 odstotkov. Prevzem in odvoz lahkih frakcji mešanih komunalnih odpadkov (MKO) na termično obdelavo v tujino namreč zasavskemu Cerozu predstavlja vse večji pritisk na ceno, saj mora letno za »izvoz« omenjenih frakcij odšteti tudi po pol milijona evrov.

Da prevzemniki odpadkov zanje bijejo prave bitke, že dolgo ni več skrivnost, prav tako ne, da jih iz Slovenije za velik denar vozijo v avstrijske, madžarske in zadnje čase tudi poljske sežigalnice. Če je bila še v 2016 cena za odvoz in obdelavo lahkih frakcij med 60 in 70 evrov za tono, je lani poskočila na 120 do 150 evrov za tono. Novost tudi ni, da v Sloveniji cveti notranji smetarski »turizem«. Tako zadnji dve leti poleg dobrih 10.000 ton ostankov mešanih komunalnih odpadkov (MKO) iz treh zasavskih občin, Radeč in Litije, na zasavsko deponijo komunalnih odpadkov Unično na obdelavo in odlaganje prepeljejo tudi več kot 8000 ton odpadkov iz goriške regije. V Sloveniji so zmogljivosti termične obdelave odpadkov polno zasedene, saj »trg« pokrivata le celjska sežigalnica in anhovski Salonit, ki je v skoraj 98-odstotni tuji lasti; obvladujejo ga Italijani in prek slovenskega Intercementa Avstrijci.

S Salonitom si prizadeva poslovno sodelovati tudi Ceroz. Direktor Vili Petrič ocenjuje, da bi glede na ceno obdelave odpadkov v Salonitovi peči, ki se suče okrog sto evrov za tono, prihranili kar okrog 30 evrov pri toni. Opravili so že dva poskusa, ki sta zadostila zahtevanim vsebnostim emisij, a kot kaže, bo treba 'izdelek' predhodno zmleti. Še pred dobrim desetletjem so iz MKO izločili okrog 2000 ton čistih frakcij, zdaj jih je več kot dvakrat toliko.

Elaborat za oblikovanje nove cene odpadkov v 2018, ki so ga opravili na podlagi stroškov v lanskih devetih mesecih, je pokazal 12-odstotno znižanje kompostiranja in stabilizacije ostanka bioloških odpadkov ter triodstotno zvišanje odlaganja in kar 36-odstotno zvišanje sortiranja odpadkov. Po Petričevih podatkih je prihodek od sortiranja zdaj 200.000 evrov.

Pet ustanoviteljic Ceroza bodo odpadki predvidoma že na pomlad namesto 85,4 evra za tono stali 16 odstotkov več – 98,8 evra ali med 1,5 do dobrih treh evrov več na občana na leto. Nov cenik bo začel veljati, ko ga bodo potrdili na vseh petih občinskih svetih. V Radečah so nove cene že potrdili, izračun pa je pokazal, da se bodo za štiričlansko radeško družino odpadki na mesec podražili za 45 centov ali za 11,5 centa na osebo.

Ceno za obdelavo in odlaganje MKO so v zasavskih občinah nazadnje povišali 1. januarja lani. V 2016 je ravnanje z odpadki stalo še 52,4 evra za tono; po povišanju je skočilo na 85,4 evra, zdaj je cena domala dvakratnik tiste iz 2016. Novogoričane sta prevoz in obdelava tone odpadkov na Uničnem brez DDV lani stala 90,12 evra.

Unično je zgrajeno za sprejem 25.000 ton MKO. Od decembra 2016 čakajo na spremembo okoljskega dovoljenja Arsa za dodatnih 5000 ton. Leta 2005 je pet občin odložilo 23.000 ton odpadkov iz črnih zabojnikov, zdaj jih poleg 3200 ton bioloških še 10.200 ton; skupaj z goriškimi jih je komaj dovolj za Cerozove zmogljivosti.