Zaradi smeti 24.200 evrov rente

Smetarske vojne v Trebnjem ne bo, štirim naseljem poleg odškodnine tudi brezplačna voda in popust.

Objavljeno
16. oktober 2013 13.17
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Trebnje, Šmartno pri Litiji - Zaradi bližine deponije komunalnih odpadkov Globoko so si štiri naselja izborila skupaj 24.200 evrov letne rente ter 90 odstotkov popusta pri plačilu smetarine in deset kubičnih metrov brezplačne vode na mesec iz javnega vodovoda za vsako gospodinjstvo.

Ugodnosti štirih naselij ne bodo plačevali vsi občani

Direktor trebanjske komunale Stanko Tomšič in predsednik krajevne skupnosti Račje selo Darko Pekolj sta dogovor ocenila kot koristen kompromis. Naselja Hudeje, Gorenje Medvedje selo, Brezovica in Dol pri Trebnjem bodo denar prejemala ob koncu vsakega koledarskega leta, sklenjen dogovor z občinami Trebnje, Mirna, Mokronog - Trebelno in Šentrupert pa začne veljati 1. januarja 2014. Trebanjska občina se je zavezala v prihodnjih treh letih popraviti lokalno cesto od plinske postaje do križišča za deponijo, proučila bo tudi zahtevo za prestavitev dela lokalne ceste stran od romskega naselja Hudeje.

Najprej je bilo predvideno, da bodo ugodnosti štirih naselij plačevali vsi občani z dražjo smetarino, a so trebanjski svetniki sprejeli sklep, da mora obveznosti poravnati komunala z izkupičkom šmarskih in piranskih smeti. Občina Piran prek krškega podjetja Kostak že od začetka avgusta odlaga smeti v Globokem. Ko so to iz našega časopisa izvedeli tamkajšnji prebivalci, so zahtevali rento in zagrozili z zaporo ceste do deponije. Odgovorni so jim namreč ves čas zatrjevali, da odlagajo samo odpadke štirih domačih občin.

Šmarske smeti bodo odlagali v Globoko

Trebanjski sporazum je odprl prosto pot za odlaganje približno 600 ton šmarskih odpadkov na leto, ki so jih do zaprtja odlagali na Ostrem vrhu v logaški občini. Po naših neuradnih informacijah bodo Šmarčani za tono smeti trebanjski komunali plačevali skoraj 108 evrov brez DDV, v ceno pa je prišteto tudi enajst evrov ekološke takse. Logaški komunali so za tono smeti plačevali 134 evrov brez DDV, je povedal občinski pravnik Jure Klepec.

Občina Šmartno pri Litiji se leta 2003 ni priključila projektu Cero Zasavje, ker se niso strinjali s plačilom stroškov pristopa. V logaški občini so jih sprejeli odprtih rok, a je računsko sodišče leta 2006 ugotovilo, da so v dveh letih plačali 125.000 evrov več, kot če bi se vključili v Cero Zasavje, zato so občini naložili, da poišče cenejšo deponijo. Občinski svet je sprejel sklep za vključitev v Cero Zasavje, kjer zasavske občine za tono smeti plačajo 52 evrov, a sklepa niso nikoli uresničili. Po letu 2015 bodo šmarske smeti iz Dolenjske vozili v Rcero Ljubljana. Pogodbo sta oktobra lani že podpisala župana šmarske in ljubljanske občine, Milan Izlakar in Zoran Janković.