Nepooblaščeni napeljali smejalni plin, nato ponaredili teste

Osebje šempetrske bolnišnice ni sokrivo. Ovadeni sodelovali pri gradnji drugih urgentnih centrov.

Objavljeno
14. oktober 2016 15.38
kze*bolnisnica Sempeter
Blaž Močnik
Blaž Močnik
Nova Gorica − Zaradi napake na dovodih medicinskih plinov v novem urgentnem centru šempetrske splošne bolnišnice in posledične smrti 52-letnega moškega so novogoriški kriminalisti kazensko ovadili sedem ljudi, ki jim očitajo osem kaznivih dejanj splošne nevarnosti, ponarejanja listin in povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Preiskavo policisti sicer nadaljujejo, saj je na spornem reanimacijskem stativu umrlo še sedem ljudi, vendar najverjetneje ne zaradi enake tehnične napake.

Po ugotovitvah kriminalistov sta dovode medicinskih plinov priključili osebi, ki za to nista bili ne strokovno usposobljeni ne pooblaščeni, medtem ko pooblaščena oseba ni izvedla niti testiranj. Namesto kisika je v napravo za oživljanje dotekal smejalni plin, kar je bilo usodno za moškega iz Kanala ob Soči, ki so ga marca v urgentnem centru oživljali po delovni nesreči.

Povzročitev splošne nevarnosti očitajo dvema osebama zaradi napačne priključitve, zaradi ponarejanja listin sta ovadeni dve osebi. »Prva je ponaredila listino o izvedbi testiranj na sklopkah napeljave, druga pa je listino uporabila in predložila kot pravo,« je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na novogoriški policijski upravi Marino Pangos.

Malomarnost, ne naklepno dejanje

Policija je kazensko ovadila še dva odgovorna za izvedbo in dva za nadzor del za napeljavo medicinskih plinov in montažo medicinskih pripomočkov. Sedmerica osumljenih je z območja policijskih uprav Nova Gorica, Koper in Murska Sobota, dva podizvajalca, ki sta neposredno vodila dela in pri katerih so poleti kriminalisti tudi opravili hišno preiskavo, pa prihajata s Celjskega in iz Ljubljane. »Ugotovili smo, da ne gre za naklepno dejanje, temveč za malomarnost. Vsi ovadeni so slovenski državljani, policija pa jih doslej ni obravnavala,« je povedal Pangos.

Prav tako je jasno, da s smrtjo primorskega delavca ni povezano osebje bolnišnice Franca Derganca. »Zadovoljni smo, da so izsledki policijske preiskave enaki izsledkom našega internega strokovnega nadzora. Osebje je vestno opravilo svojo dolžnost, žal pa življenja ni moglo rešiti. Upamo, da bodo nadaljnje preiskave odkrile, kdo je odgovoren, da se kaj podobnega ne bi zgodilo nikjer in nikoli več,« je povedala pomočnica direktorja za strokovno-medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler. Policisti tudi ne bodo preganjali preostalih podpisnikov projekta z ministrstva za zdravje ali novogoriške upravne enote, saj so ugotovili, da je bila dokumentacija od razpisa do uporabnega dovoljenja popolna.

Preiskujejo 140 primerov

Preiskava sicer ni končana, kajti policisti so pod drobnogled vzeli kar 140 primerov v urgentnem centru, kjer sedem ljudi ni preživelo. Po ugotovitvah iz bolnišnice sta bila dva od teh mrtva že ob prihodu, preostali pa so bili kritično bolni oziroma poškodovani in so zdravljenje nadaljevali na intenzivni enoti. »V nadzoru nismo ugotovili odstopanj kakor v primeru tehnične napake. Vse ugotovitve smo tudi predali policiji,« je dodala Savnik Winklerjeva. Policija bo pri teh primerih vseeno počakala na strokovno mnenje neimenovane neodvisne medicinske ustanove.

Odgovorni za smrt Primorca, stari med 37 in 69 let, so za zdaj na prostosti. Pangos je obenem potrdil, da so ovadeni sodelovali tudi pri gradnji nekaterih drugih urgentnih centrov v državi, a v isti sapi dodal: »Zaenkrat ne moremo govoriti, da se je tudi drugje zgodila podobna napaka.«

Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti osumljenim grozi do osem let zapora, prav toliko za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, za ponarejanje listin pa zakonik predvideva do dve leti zapora.

Kolar Celarc: Stvari je treba prepustiti organom pregona

Na rezultate preiskave se je danes odzvala tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. »Vesela sem, da med ovadenimi ni nihče z ministrstva za zdravje in bolnišnice,« je poudarila in dodala, da je treba stvari prepustiti organom pregona, da pridejo do končnih zaključkov. Verjame, da bo nato sodišče ugotavljalo konkretno, kdo je in kdo ni opravil svojih nalog v tem primeru.

Spomnila je, da je kmalu po tragičnem dogodku tudi računsko sodišče preverilo vso dokumentacijo in postopke v zvezi s šempetrskim urgentnim centrom in ni našlo nobenih nepravilnosti. »Zelo kmalu, ko sem nastopila mandat, sem prav v tem delu delovanja ministrstva napravila tudi številne spremembe, tako pri kadrih tako pri razpisni dokumentaciji, njenem pregledu, nadzornih ekipah in mnogih drugih stvareh, da so vsi ti postopki peljani tako, kot morajo biti,« je še dodala.