Zaradi snega ponekod brez elektrike

Zaradi novozapadlega snega je ponekod po Sloveniji okoli 1400 odjemalcev ostalo brez električne energije. Ponekod po Evropi pa je sneženje povzročilo pravi kaos. Poslušajte poročilo našega dopisnika iz Nemčije, Petra Žerjaviča.

Objavljeno
24. januar 2007 18.00
Ljubljana/Nova Gorica/Dravograd - Novozapadli sneg je v preteklih dneh na Gornejskem in na Celjskem povzročil kar nekaj težav pri oskrbi z električno energijo.

Kot so za Delo.si povedali na Elektro Gorenjska je do izpada električne energije prišlo na področju Kranjske Gore, Rateč in Planice, kjer je okoli 600 odjemalcev ostalo brez elekrične energije. Podrta drevesa pa so uničila tudi transformatorsko postajo na Pokljuki in Kobli. Težave pri oskrbi delavci Elektra Gorenjska že odpravljajo, je še povedal Grega Štern z Elekta Gorenjska.

Zaradi snežnih padavin je na območju Elektra Celje v pretekli noči prišlo do več izpadov srednje napetostnih vodov. Ob 7-ih zjutraj je bilo brez napetosti 38 transformatorskih postaj, kar pomeni približno 800 odjemalcev električne energije, ob 11.30 je bilo brez električne energije okoli 70 gospodinjstev. Predvidoma do 16. ure bo ponovno začel delovati še daljnovod 20 kV Rastke, na katerem je brez napetosti 8 transformatorskih postaj, ostali daljnovodi so že pod napetostjo. Dežurne ekipe so na terenu že od včeraj, od 22.30, danes zjutraj ob 5. uri pa so se jim pridružile še vzdrževalne skupine. Tako na terenu trenutno dela okoli 50 ljudi, ki se trudijo vzpostaviti normalne napetostne razmere v najkrajšem možnem času.

Cestno podjetje Kranj je potrdilo, da so ceste na Gornejskem mokre, a splužene in posute. Zaradi podrtega drevesa je zaprt prelaz Korensko sedlo. Zaprt je tudi prelaz Vršič.

Nekatera območja Koroške pokril sneg

V zadnjih 24 urah je sneg prekril tudi nekatera nižje ležeča območja Koroške. Nekaj snega je v Slovenj Gradcu in v Črni na Koroškem, okoli tri centimetre snega je zapadlo tudi v Radljah ob Dravi in okolici. Ceste so po zagotovilih Cestnega podjetja Maribor, ki ima svojo koroško bazo v Otiškem vrhu, čiste in normalno prevozne, prav tako policisti niso bili obveščeni o morebitnih težavah v prometu.

Zimske vzdrževalne službe zadnje padavine niso presenetile, je dejal odgovorni vodja baze v Otiškem vrhu Aleksander Selan. Prve ekipe so s preventivnim posipavanjem začele že v torek zjutraj in proti večeru nadaljevale s pluženjem. Skupno razpolagajo z osmimi plužno-posipnimi enotami, trenutno so vse na terenu, sodelujejo pa tudi s pogodbenimi izvajalci zimskega vzdrževanja.

V Ljubljani pripravljeni na sneg

Tako v Komunalnem podjetju Ljubljana (KPL) kot v Cestnem podjetju Ljubljana (CPL) so pripravljeni na zimske razmere. V KPL imajo po besedah pomočnika glavnega direktorja Marka Klokočovnika od 15. novembra lani v stalni pripravljenosti 812 delavcev, ki bodo na svojih mestih v roku ene ure od klica. Stanko Petrič iz CPL pa je zagotovil, da imajo soli, vozil in ljudi na zalogi dovolj za večtedensko sneženje.

Kot je povedal Klokočovnik, ima KPL v zimskem vzdrževanju 1029 kilometrov cest. Tako imajo za posipanje na voljo 47 rotacijskih in 23 vlečnih posipalcev. Za čiščenje snega na cestah imajo 80 čelnih in 12 vlečnih plugov, na pločnikih pa 42 manjših plugov in 97 strojev za odvoz snega. Prav tako imajo v skladiščih na območju Ljubljane na zalogi 2400 ton soli. Skladišča so sedaj polna, tako da so pripravljeni na zimsko akcijo.

S posipanjem soli bodo začeli takoj ob pričetku sneženja, zato da se sneg ne bi oprijemal vozišča. S samim pluženjem pa bodo pričeli, ko se bo na cesti nabralo od tri do pet centimetrov snega, tako da bodo plugi sploh lahko opravljali svoje delo, je še dodal Klokočovnik.
CPL pa ima po Petričevih besedah na zalogi nekje od štiri do 5000 ton soli. Na posameznih lokacijah v okolici Ljubljane pa imajo še večja skladišča, kjer je še dodatnih 5000 ton soli. Tako bodo ob pričetku sneženja začeli posipati, nato pa nadaljevali s pluženjem, je Petrič še dodal.

Sodra pobelila novogoriške ceste


Medtem ko v nekaterih delih države rahlo sneži, je dopoldne belo barvo za kratek čas dobila tudi Nova Gorica z okolico. Okoli 9.15 je namreč zmrznjen dež oziroma sodra pobelila ceste, kar pa večjih težav v prometu ni povzročilo, so povedali na novogoriškem operativno-komunikacijskem centru. Zaenkrat ni nihče škode prijavil niti regijskemu centru za obveščanje.

Snežne razmere v visokogorju

V ponedeljek in torek je bilo oblačno vreme s padavinami. Meja sneženja je nihala in občasno se je dvignila tudi nad 1500 metrov. Največ padavin je bilo v zahodnih Julijcih, kjer je bila zaradi intenzivnih padavin tudi meja sneženja nižje kot drugod. Tam je zapadlo do 100 centimetrov snega. Drugod je bilo padavin precej manj, zapadlo je le do 20 centimetrov snega, snežilo pa je do nadmorske višine okoli 600 metrov. Snežilo je na zmehčano podlago in ker je bil sneg moker, se je z njo dokaj dobro sprijel. Ob sneženju je v gorah pihal močan južni veter, ki je delal zamete in gradil opasti. Novi sneg se je sproti nekoliko sesedel.

V zahodnih Julijskih Alpah je trenutno nad 2000 metri do 150 centimetrov snega. Na 1500 metrih ga je do 50 centimetrov in na 1000 metrih do 30 centimetrov. Drugod po gorah je na 1500 metrih do 30 centimetrov snega, na 1000 metrih pa do 20 centimetrov. Sneg je mehak in rahel. Nevarnost snežnih plazov je v zahodnih Julijskih Alpah, zlasti v Kaninskem pogorju tretje stopnje. Že ob manjši dodatni obremenitvi lahko obiskovalci gora tam sprožijo snežni plaz. Pričakovano je proženje posameznih srednje velikih in številnih manjših plazov nesprijetega snega. Drugod po naših gorah je v višinah nad 1500 metri nevarnost druge stopnje. Danes bo še oblačno z občasnim sneženjem. Meja sneženja se bo spustila do nižin.

Do jutri lahko zapade od 10 do 30 centimetrov snega. Ohladilo se bo in zaradi nizkih temperatur se bo snežna odeja počasneje sesedala in preobražala, sneg pa bo v naslednjih dneh ostal rahel. Pihal bo zmeren vzhodni veter, ki bo prenašal sneg v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo še nekoliko povečala.