Zaradi snega številne težave v prometu

Zaradi sneženja je v večini predelov Slovenije oviran promet. Sneg se oprijemlje cestišča, zato je potrebno prilagoditi hitrost voznim razmeram. Za tovorna vozila je obvezno samoizločanje.

Objavljeno
19. marec 2007 22.12
Snežni viharji ovirajo promet
Ljubljana/Maribor/Celje/Slovenj Gradec - Po podatkih Prometno - informacijskega centra za državne ceste (Dars) so na večjem delu Slovenije ceste zasnežene in spolzke. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste v severovzhodni Sloveniji, v višje ležečih predelih ter v osrednji Sloveniji in na Dolenjskem sneži. Na primorski avtocesti je zaradi sneženja promet močno oviran od Brezovice proti Postojni. Sneg se oprijemlje cestišča, zato je potrebno prilagoditi hitrost voznim razmeram. Za tovorna vozila je obvezno samoizločanje.

Dolenjska avtocesta je med Grosupljem in Višnjo goro zaprta zaradi obtičanih tovornih vozil. Promet je močno oviran zaradi zdrsa tovornega vozila tudi proti Ljubljani. Zaradi obilnega sneženja je na koncu gorenjske avtoceste kolona od priključka Kranj zahod proti Podtaboru. Zaradi zdrsa tovornega vozila med Podvinom in Radovljico nastajajo kilometrski zastoji tako proti Kranju, kot tudi proti Radovljici, priporočena pa je uporaba vzporednih cest.

Cesta čez prelaz Vršič je zaradi nevarnosti proženja plazov zaprta. Na mejnih prehodih Ljubelj, Predel, Korensko sedlo in Jezersko je obvezna uporaba snežnih verig, na Jezerskem pa je za tovorna vozila nad sedem ton in pol ter avtobuse prepovedan promet, so še sporočili iz Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Tudi Ljubljano in okolico pobelil sneg

Ljubljano in ostalo Slovenijo je danes pobelil sneg. Kot so povedali na Policijski upravi Ljubljana, sneg razen zastojev ni povzročil večjih nevšečnosti v prometu. Število prometnih nesreč je sicer nekoliko povečano. Policisti ob tem opozarjajo na previdnost v prometu. Ceste so v Ljubljani in okolici spolzke, vendar normalno prevozne, so še povedali na PU Ljubljana.

Marčevski sneg ni sicer nič nenavadnega, je pojasnil dežurni na Agenciji Republike Slovenije za okolje Jure Cedilnik. Kot pravi, gre za prodor hladnejšega zraka v naše okolje. Po besedah Cedilnika je za marec bolj nenavadno toplo vreme, ki smo mu bili priča minuli teden.

Sneženje bo sicer preko noči oslabelo, sneg pa bo ponekod naletaval tudi jutri, je še povedal Cedilnik.

Sneženje na mariborskem območju za zdaj ne povzroča težav

Na območju Maribora je danes dopoldne začelo snežiti. Sneg se za zdaj še ne oprijemlje cestišča. Promet poteka upočasnjeno, vendar brez zastojev, pristojne službe pa voznike pozivajo, naj vožnjo prilagodijo voznim razmeram. Kot je povedal vodja operativnega štaba mariborske zimske službe Boris Korošec, so njihove ekipe v pripravljenosti, po potrebi pa bodo začeli posipavati ceste.

Tudi Policijska uprava Maribor za zdaj ne poroča o hujših prometnih nesrečah, ki bi jim botrovale slabše vozne razmere.

Sneg pobelil tudi Prekmurje

Kot nam je povedal dopisnik z Murske Sobote, Ivan Gerenečer, je Prekmurje zajelo močno, gosto sneženje, vendar se sneg sproti topi. Nekoliko več, od 5 do 6 cm ga ostaja na Goričkem. Promet poteka normalno.

Tudi na Celjskem že sneži

Na Celjskem je pričelo snežiti danes okrog 11.30, najbolj močno sneženje pa je na območju Slovenskih Konjic. V celjski zimski službi so povedali, da so ceste za zdaj normalno prevozne, v višje ležečih predelih pa so pričeli s posipanjem. Zimska služba je trenutno v prvi stopnji pripravljenosti, čeprav razmišljajo, da preidejo v drugo stopnjo.

Celjski policisti pa opozarjajo voznike, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti, saj so ceste mokre in spolzke. Na štajerski cesti v bližini Vranskega se je zgodila prometna nesreča, v kateri je verižno trčilo več vozil, zato obstaja nevarnost naleta.

Tik pred začetkom koledarske pomladi sneg pobelil Gorenjsko

Potem ko je Rekreacijsko-turistični center Kranjska Gora že v nedeljo zaradi pomanjkanja snega končal letošnjo smučarsko sezono, pa je območje zgornje Gorenjske, zlasti Kranjske Gore danes dopoldne zajelo močno sneženje. V Kranjski Gori je zapadlo okrog pet centimetrov snega, medtem ko je preostale, nižjeležeče kraje zgornje Gorenjske sneg zaenkrat le pobelil.

Sneg se zlasti na območju Kranjske Gore in Jesenic, kjer je zimska služba že na delu s pluženjem avtoceste, oprijemlje cestišča. Zato policisti opozarjajo na previdno vožnjo in prilagoditev na zimske razmere.

Sneg na Koroškem povzroča težave v prometu

Sneg je pobelil tudi Koroško, kjer je na cestah doslej povzročil kar nekaj težav. Koroški policisti so bili od 11. do 15. ure obveščeni o sedmih prometnih nesrečah, ki so se končale z eno lažjo poškodbo, v glavnem pa z gmotno škodo.

Po koroških krajih še vedno močno sneži, na cestah se nabira snežna brozga, zaradi teže snega pa se ponekod na ceste nagiba vejevje ali celo podira drevje, so povedali na OKC Policijske uprave Slovenj Gradec.

Ponekod obvezna uporaba verig

Na cesti čez prelaz Vršič je za osebna vozila obvezna uporaba verig. Na mejnem prehodu Ljubelj pa je obvezna uporaba verig na Avstrijski strani, na Korenskem sedlu je za tovorna vozila nad 7,5 ton in avtobuse prepovedan promet - za ostala vozila je obvezna uporaba verig.

Vremenska napoved

Padavine bodo od severozahoda postopno zajele vso državo. Najmanj jih bo na jugovzhodu. Meja sneženja se bo čez dan v severni Sloveniji spustila do nižin. Še bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo. Čez dan pa bo na Štajerskem in v Prekmurju začel pihati severni veter. Temperature bodo od 7 do 13, čez dan v severni Sloveniji od 2 do 5, na Primorskem do 15 stopinj Celzija. V gorskem svetu bo čez dan v glavnem snežilo.