Zaradi varčevanja bo zdravljenje dražje

Razmere zaradi finančne podhranjenosti UKC vodijo v slabšo skrb za bolnike. Do konca leta manj sester.

Objavljeno
26. september 2012 00.03
suhadolnik urgenca
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – V UKC Ljubljana do konca leta ne bo več nadurnega dela. Takšen sklep je danes sprejel svet zavoda v odgovor na približno osem milijonov evrov izgube, ki jih ima bolnišnica po sedmih mesecih. Kaj bo ukrep prinesel?

Na neprekinjeno zdravstveno varstvo ukrep ne bo vplival, prav tako ne na čakalne dobe, je dejal Simon Vrhunec, generalni direktor UKC. »Za naš oddelek to pomeni, da bosta popoldne in ponoči za 20 bolnikov skrbeli samo dve sestri. Bolnikov ne bosta mogli obračati vsaki dve uri in opravljati vse oskrbe. Po določenem času bodo zaradi tega dobili preležanine, najbrž jih bo več kot doslej dobilo pljučnico. Ležalna doba se bo zato podaljšala in v celoti bo zdravljenje dražje,« je dejal eden izmed zdravnikov.

Kar 150 vodilnih zdravnikov in ekonomistov UKC je javno izrazilo zaskrbljenost za bolnike zaradi pomanjkanja denarja že v ponedeljek, ko je politike in javnost tudi pozvalo k takojšnji pomoči zdravstvu ter še posebno UKC kot največji bolnišnici.

Svet zavoda je danes vodstvu UKC naložil, naj v mesecu dni pripravi sanacijski program, s katerim bo znižal stroške, kjer jih še lahko, ovrednotil vsa zdravljenja, ki so jih že opravili, pripraviti pa mora tudi strategijo prihodkov. Za ta namen je sprejel tudi pravila o samoplačništvu.

Osrednja točka sveta zavoda je bilo sprejetje rebalansa finančnega načrta. V skladu z zakonom so ga postavili na ničlo, a je predsednica sveta Elda Gregorič Rogelj povedala, da je to nerealno, saj je imel UKC ob polletju 6,5 milijona evrov izgube, do konca leta pa je bo celo do 15 milijonov, če se ne bo v financiranju nič spremenilo. Opozarjajo na finančno podhranjenost storitev: lani je UKC opravil za 14 milijonov neplačanih ali premalo plačanih zdravljenj. Za normalno delovanje bi leta 2013 iz naslova obveznega zavarovanja potreboval 48 milijonov evrov več kot letos, je izračunal Vrhunec.

Samo Fakin, direktor ZZZS, je za STA povedal, da se UKC ni pravočasno odzval na krizo in da je kljub opozorilom povečeval stroške – nemogoče je, da bi lani opravil za 14 milijonov več zdravljenj, letos pa je zdravil 600 bolnikov manj kot lani v tem času. Ocenil je, da je v UKC približno tisoč zaposlenih preveč glede na program, ki ga izvaja. Vrhunec je navedeno demantiral: zadnja tri leta UKC stroškov ni povečeval, v ambulantah je sprejel kar 13.000 bolnikov več kot v enakem obdobju lani, tisoč več jih je zdravil bolnišnično, več je izvedel tudi diagnostičnih preiskav. Gregorič Rogljeva pa je povedala, da je v UKC 155 zaposlenih več, kot so načrtovali, in za toliko se mora zaposlenost znižati do konca leta. Ali bodo v zdravstvu odpuščali? »Odpuščanja zdravstvenih delavcev ne sme biti,« je včeraj za Delo odgovoril minister Tomaž Gantar.