Zaradi virusa bodo morali pokončati vse ribe

Zaradi virusa IHN v ribogojnici Ribiške družine Idrija bodo morali uničiti vso ribjo populacijo v bazenih. Okužba je že povzročila smrt 2500 od skupaj 12.000 sterilnih šarenk. Virus pa ljudem ni škodljiv.

Objavljeno
19. februar 2007 23.11
Šele jeseni bodo lahko ribe znova naselili
Srednja Kanomlja – Zaradi virusa IHN (infekciozna hematopoetska nekroza) v ribogojnici Ribiške družine Idrija bodo morali uničiti vso ribjo populacijo v bazenih. Okužba je že povzročila smrt 2500 od skupaj 12.000 sterilnih šarenk, ki so jih v Srednji Kanomlji gojili predvsem za turistični ribolov na Idrijskem in Tolminskem. Ker virus po zagotovilih strokovnjakov človeku ni škodljiv, bi lahko okužene ribe prodali tudi za uživanje.

Zarod sterilnih šarenk so v Kanomljo pripeljali iz neke ribogojnice v bližini Ljubljane, ki je bila menda nekoč že okužena z virusom IHN. Decembra in januarja je poginilo več rib, po analizah pa je inšpektorica nacionalnega veterinarskega inštituta potrdila navzočnost virusa tudi v ribogojnici idrijske družine.

Pravilnik o ukrepih za nadzor določenih ribjih bolezni je v tem primeru zelo strog (poleg omenjenega enako velja še za virusa ISA in VHS) – nujna bo sanacija celotne ribogojnice. Čeprav so šarenke v okuženem bazenu na videz že zdrave, bodo ostale klicenosci. Prenašalke so tudi soške postrvi v sosednjih bazenih, ki jim virus (vsako leto ga pri nas najdejo v približno treh ribogojnicah) sicer ne more do živega. V nobenem primeru pa vnašanje v ribolovne vode iz te ribogojnice ni več dovoljeno.

Ribiška družina bo morala uničiti matično jato soške postrvi, vse nasmukane in nabavljene ikre in druge populacije v ribogojnici. Škode bo za približno 40.000 evrov brez stroškov sanacije. To bodo izvedli najverjetneje poleti, ko bodo objekt izsušili in večkrat razkužili. Predvidevajo, da bodo jeseni že lahko na novo naselili ribe. Nato bo sledilo opazovanje trikrat po šest mesecev, in če virusa ne bodo več našli, bodo ribogojnici izbrisali oznako okužena. »Ribe bi sicer lahko prodajali, ne bi jih pa mogli več vlagati v vode. Kljub temu moramo izpolnjevati srednjeročni načrt repopulacije voda. Pričakujemo pomoč predvsem sosednje tolminske družine in Ribiške zveze Slovenije in tudi nekaterih poslovnih partnerjev, « je zatrdil predsednik RD Idrija Samo Bevk.

Prav je, da družina ukrepa, je poudaril član upravnega odbora družine in magister veterine Peter Rojc. »Virus se je iz ZDA v Evropo preselil zelo hitro in zdaj imajo bolezen v skoraj vseh srednjeevropskih državah. Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo pojavila tudi pri nas. Drugih vrst postrvi sicer virus ne pobije, jih pa okuži, podobno kot ribojede ptice. Zato je najbolje ukrepati takoj in začeti na novo,« je dejal.

Virus se je na Idrijskem pojavil prvič v 60-letni zgodovini družine. Poleg tega škodo že več let povzročata ribojedi ptici siva čaplja in kormoran. Ocenjujejo, da so ptice samo lani uničile približno 13 ton rib, dvakrat več, kot so jih polovili ribiči.

Iz torkove tiskane izdaje Dela!