Zaradi vojaških letalskih vaj dvakrat bolj zaprt zračni prostor

Vojska ovira turistični in letalski razvoj. Gostje portoroškega letališča sprašujejo ali imamo izredne razmere?

Objavljeno
23. marec 2014 21.19
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Postojna, Portorož – »Ali imate morda v Sloveniji izredne razmere,« je nedavno vprašal letalski gost, ki je moral po bistveno daljši poti prileteti iz Avstrije v Portorož, ker je Slovenska vojska zaprla zračni prostor do morja.

Zaradi vojaškega usposabljanja na Počku so prebivalci Notranjske in predstavniki turističnega gospodarstva na nogah. Nekateri so že napovedali, da bodo na vse večji pritisk vojske morali odgovoriti z državljansko nepokorščino. V tem mesecu je vojska napovedala 25 dni, aprila pa 16 dni zapore zračnega prostora po nekaj ur na dan.

Od danes do petka bo na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku potekalo usposabljanje »usmerjevalcev združenega ognja«. Na njem bodo sodelovali tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS, ki ima sedež v Nemčiji. Usposabljanje bo del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2014 (ki bo v Sloveniji v začetku junija). V vaji bodo sodelovala slovenska letala pilatus in dve ameriški letali F-16. Območje bodo preletavala na višinah med 200 in 5000 metrih, in to v nekaj krajših intervalih. Zračni prostor bo zaprt med 9.00 in 15.30, v sredo in četrtek pa še med 19. in 21. uro.

Prebivalci ogročeni, napoveduje nepokoriščino

»Prebivalci z Notranjskega in številni slovenski letalci so ogorčeni. Iz Slovenske vojske nam očitajo, da smo mi arogantni, češ da se nočemo uskladiti, kar pa nikakor ne drži. V zadnjih letih smo napisali nešteto pisem, pobud in predlogov. Zahtevali smo, da tudi v Sloveniji v skladu z evropsko direktivo dobimo svet, ki bo usklajeval interese med civilnim in vojaškim letalstvom. V primerjavi z jugoslovanskimi časi imajo zdaj petkrat več vaj na tem območju. Za letos je ministrstvo za obrambo napovedalo podvojeno število letalskih vaj. Trpijo prebivalci: zaradi hrupa, zato ker ne morejo v gozd odpravljat posledic žleda, trpijo športni piloti in trpijo na letališču Portorož, kjer bodo imeli izpad prihodka.

V četrtek bo v Postojni tudi zaradi tega (iz solidarnosti) skupščina slovenske sekcije mednarodnega združenja lastnikov in pilotov letal. Mnogi menijo, da je čas za državljansko nepokoriščino,« je včeraj za Delo povedal Miha Matevžič, predsednik Aerokluba Postojna.

Simon Korez iz generalštaba Slovenske vojske je včeraj dejal, da se vojska zelo prilagaja prebivalstvu: »Zračnega prostora julija in avgusta ne zapiramo in tudi ob sobotah in nedeljah ne.«

Po Korezovih besedah so letalci tisti, ki niso za dialog. »Mi več kot mesec dni vnaprej napovemo, kako bo z zaporami zračnega prostora. In če bi imeli letalci, društva ali letalsko podjetje potrebo po usklajevanju, bi prišli k nam in bi nam povedali, da tega in tega dne ob tej uri potrebujejo odprt prostor, ker imajo napovedan let. Pripravljeni smo se uskladiti in bi zapore lahko prestavljali. Seveda mora biti premik letov opravljen v soglasju s kontrolo zračnega prometa. Do danes niso letalci nikoli pokazali interesa za takšno usklajevanje. Lahko bi do Portoroža prileteli tudi po drugih koridorjih, ki so na voljo. V času, ko opravljamo aktivnosti na vadišču, moramo zagotavljati varnost v zraku. In to bomo delali, če je njim prav ali ne,« je dejal Simon Korez in ob teh besedah očital aroganco letalcem.

Sezona traja vse leto, gostje so pomembni

»To je višek sprenevedanja,« se je na takšne besede odzval Robert Krajnc, direktor Aerordoma Portorož. »Mi ne moremo vnaprej napovedovati letalskih prihodov, ker napovedi za tovrstne prilete niso obvezujoče. Ko se letalec v Avstriji odloči, da bi poletel v Portorož, pogleda, ali je to možno, in ko vidi, da je zračni prostor zaprt, se odloči za kaj tretjega. Samo mislimo si lahko, koliko takih potencialnih gostov izgubimo. Predlog, da bi letalci izbrali druge koridorje, je tak, kot če bi avtomobilistu iz Ljubljane rekli naj gre na morje čez Kranjsko Goro,« je dejal Robert Krajnc, ki trdi, da je letalcem vojska že pred več kot letom dni obljubila, da se bodo uskladili.

V minulih dveh tednih je (samo med tednom) v Portorož priletelo 40 letal iz Avstrije. Vsak gost porabi od 150 do 180 evrov na dan, v letalu so povprečno trije. »Lani smo imeli rekordnih 26.000 potnikov. Trikrat se je lani zgodilo, da smo morali gostom odpovedati panoramski polet, ko so se hoteli iz Portoroža popeljati do Ljubljane, denimo. To, kar počne Slovenska vojska z gospodarstvom, je nezaslišano in hkrati nam očita aroganco,« pravi Robert Krajnc.

Na izjavo Simona Koreza, da vojska ne zapira zračnega prostora v turistični sezoni, je Robert Krajnc dejal, da je zanje turistična sezona vse leto. Še posebej zanimivi meseci so april, maj in junij. Za april ima SV napovedanih 16 dni zračnih zapor na območju postojnskih vrat, še najbolj intenzivno 28., 29. in 30. aprila in seveda v začetku junija. Za maj pa še ni objavljenih zapor.