Zaradi zakona o glavnem mestu možnost ustavnega spora

Ljubljanski župan Zoran Janković dopušča možnost ustavnega spora zaradi predloga novele zakona o glavnem mestu. Janković ni zadovoljen z okoli 15 milijoni evrov, ki naj bi jih Ljubljana prihodnje leto dobila.

Objavljeno
29. september 2009 16.31
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Ljubljanski župan Zoran Janković dopušča možnost ustavnega spora z vlado zaradi predloga novele zakona o glavnem mestu, ki ga je vlada predstavila pretekli teden. Zakon po županovih besedah sicer omogoča Ljubljani, da dobi določena sredstva kot glavno mesto in da nekatere projekte izpelje skupaj z vlado brez javnih razpisov.

 

Janković ni zadovoljen z obsegom sredstev, okoli 15 milijoni evrov, ki naj bi jih Ljubljana prihodnje leto dobila po omenjenem zakonu. Z vlado se namreč pogaja o povračilu 60 milijonov evrov letno proračunskih sredstev, ki jih je Mestna občina Ljubljana (MOL) izgubila s spremembo zakonodaje v času prejšnje vlade.

 

Kot je dejal na novinarski konferenci, želijo najprej videti, kako bo glede novele odločil parlament, potem pa bodo videli, "kako lahko stvari dorečemo tako, da bi bili oboji zadovoljni". Ob tem je omenil tudi možnost ustavnega spora, saj ta zakon "ni popravek tistega pokvarjenega zakona, ki je Ljubljani vzel toliko denarja".

 

Sicer pa se bodo, kot je poudaril, o tem odločili, ko bodo stvari med občino in vlado dorečene. Zakonodajna ureditev pa je le del povračila izgubljenih sredstev, župan se z državo namreč pogovarja tudi o poravnavi s stanovanji in o pogoditvi v tožbah med MOL in državo.

 

Po županovem mnenju novela zakona o glavnem mestu omogoča še nekaj manevrskega prostora za sodelovanje med mestom in državo, "če je dobra volja na obeh straneh". Ljubljanska regija lahko po besedah Jankovića do leta 2013 pridobi 1,6 milijarde evrov evropskih sredstev pod pogojem, da bo imela sprejete načrte, kar je "ključno vprašanje izvedbenega prostorskega načrta".


Župan je ob tem naštel tudi "nekaj stvari, ki bi bile lahko zanimive za nas in za vlado, kajti vlada, če ne bo imela projektov, tudi ne bo mogla kandidirati za ta sredstva". To so po njegovih besedah med drugim infrastruktura okrog novega potniškega centra, nujna poglobitev Zaloške ceste, ki bi rešila vprašanje ljubljanskega kliničnega centra, in izgradnja Nemške ceste.