Zaradi zapleta s koncesijami trije študijski programi še naprej plačljivi

Po oceni upravnega sodišča je bilo podeljevanje koncesij v visokem šolstvu tik pred iztekom mandata prejšnje vlade nezakonito.

Objavljeno
08. oktober 2013 18.18
jsu/studenti
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana, Nova Gorica, Celje - Trije študijski programi na visokošolskih zavodih v Ljubljani, Novi Gorici in Celju bodo še naprej plačljivi. Sodba upravnega sodišča, s katero je novogoriški univerzi odvzeta koncesija za program druge stopnje Okolje, je že pravnomočna. Podobno odločitev lahko pričakujejo tudi na Fakulteti za medije iz Ljubljane in na Visoki gospodarski šoli v Celju, poroča STA.

Rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik je za STA pojasnil, da so koncesijo za program Okolje 2. stopnje izgubili že pred petimi ali šestimi leti, ko so star univerzitetni program zamenjali z dvema novima bolonjskima. Koncesija bi se morala tako prenesti iz starega sistema na prvo in drugo stopnjo bolonjskega sistema, saj je druga stopnja ekvivalent prejšnji univerzitetni izobrazbi.

Koncesijo so izgubili po tem, ko so jo že imeli in to je treba zdaj popraviti, je poudaril Zavrtanik, ki ga moti, da aktualna vlada to popravlja, njih pa ni nihče poklical, kaj to vsebinsko pomeni, ali škodijo študentom.

Po oceni upravnega sodišča je bilo podeljevanje koncesij v visokem šolstvu tik pred iztekom mandata prejšnje vlade nezakonito.

Tako bo odvzem koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov najbrž doletelo še Fakulteto za medije iz Ljubljane in Visoko gospodarsko šolo (VGŠ) v Celju. Če jim bodo odvzeli koncesijo, bodo študijski programi potekali še naprej in bodo plačljivi, pravi na VGŠ.

Dekan Fakultete za medije iz Ljubljane Matevž Tomšič je za STA dejal, da bo dodiplomski in podiplomski študijski program Mediji in novinarstvo tudi brez koncesije potekal naprej. Program bo plačljiv, kot je bil že zadnjih pet let, je pojasnil. Ukinili ne bodo nobenega študijskega programa.