Zastrupitve z gobami - letos že skoraj sto ljudi

Predvsem naj starši ne dajejo gob otrokom. Prav tako jih naj ne bi uživali starejši in bolniki.

Objavljeno
02. oktober 2012 13.56
Posodobljeno
02. oktober 2012 14.17
bra_Gobe
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si
Ljubljana - Septembra je naraslo število ljudi, ki so imeli težave po zaužitju gob ali so se z njimi zastrupili, opozarjajo v centru za zastrupitve interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Samo v zadnjih tednih septembra so v centru za zastrupitve prejeli triinštirideset klicev zaradi zastrupitev z gobami oziroma zdravstvenih težav po zaužitju obroka z gobami. Skupno je bilo po njihovih informacijah dvaindevetdest bolnikov, med njimi tudi nekaj otrok, pri čemer je imel najmlajši dve leti. Na kliniki so septembra zdravili devet odraslih oseb, nekaj bolnikov pa so obravnavali le ambulantno, povzema STA.

Praviloma hospitalizirajo vse bolnike, pri katerih obstaja sum zastrupitve z zeleno mušnico

Iz UKC so sporočili, da doslej ni bilo resnejše zastrupitve s smrtno nevarnimi gobami. »Vse prepogosto ljudje povedo, da so jedli na primer marele, travniške šampinjone, golobice in so šele potem, ko so zboleli, pogledali v knjige ali na internet ter posumili, da so morda zaužili tudi kakšno strupeno gobo«, so zapisali.

V UKC Ljubljana praviloma hospitalizirajo vse bolnike, pri katerih obstaja sum na zastrupitev z zeleno mušnico in njej sorodnimi gobami, pri katerih se simptomi pojavijo šest ur in več po zaužitju, ter bolnike s hudimi prebavnimi težavami oziroma resnimi zapleti po zaužitju sicer užitnih gob.

Gobe naj bodo začimba ali priloga h glavni jedi

V UKC opozarjajo še, da se je treba v primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob takoj posvetovati z zdravnikom. Prav tako se ne smemo zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti pri zastrupitvi z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrti, so še zapisali.