Zares zaradi patrij zahteva koalicijski vrh

Poslanska skupina Zares v pismu premieru Borutu Pahorju zahteva, da bi še pred sprejetjem proračuna za leti 2010 in 2011 na koalicijskem vrhu opravili temeljito razpravo o nakupu patrij.

Objavljeno
17. september 2009 16.26
Finsko oklepno vozilo Patria 8x8
An.B:/STA
An.B:/STA
Ljubljana - Poslanska skupina Zares v pismu premieru Borutu Pahorju zahteva, da bi še pred sprejetjem proračuna za leti 2010 in 2011 na koalicijskem vrhu opravili temeljito razpravo o nakupu patrij, je dejala vodja PS Zares Cveta Zalokar Oražem. Po njenem bi morali v okviru oblikovanja proračuna oblikovati tudi stališče o višini sredstev za nakup patrij.

 

Zalokar Oražmova je na novinarski konferenci zatrdila, da znotraj koalicije doslej niso uspeli "te tematike pripeljati do takega nivoja, da bi se o tem resno pogovarjali". Ob tem je dodala, da tudi na sredinem koalicijskem vrhu niso sprejeli dogovora o višini sredstev za nakup oklepnikov 8x8.

 

Kot je pojasnila, je to vprašanje na vrhu koalicije vzpostavila njena poslanska skupina. Še pred sprejetjem proračuna bi morala namreč koalicija sprejeti "jasna in nedvoumna izhodišča", je opozorila in poudarila, da bodo morali v koaliciji "razmisliti, kako bodo v sklopu zaostrene socialne situacije dosegli tudi določene finančne učinke".

 

Ob tem je spomnila, da je bilo 13 oklepnikov v Šoštanju že izdelanih. V Zaresu si po njenih besedah ne želijo položaja, ko bi morala biti Slovenija prisiljena plačevati kazen, ker ne prevzema oklepnikov. Nakup patrij naj se izvede tako, da se bo del "tega gromozanskega denarja prihranil".

 

Pri tem pa naj bi vlada po njenem preučila tudi pravne možnosti za enostransko prekinitev pogodbe o nakupu patrij oz. finančne posledice za Slovenijo v primeru prekinitve pogodbe. Kot je dejala, so iz medijev dobili informacije, da se na ministrstvu za obrambo pripravljajo na pogovore o reprogramiranju pogodbe z Rotisom.


V PS Zares se zavedajo, da Jelušičeva "nima lahkega dela in da je to vroč krompir, ki ga je podedovala od prejšnje vlade". Pri tem je Zalokar Oražmova še dejala, da je nekdanji premier Janez Janša v intervjuju za Delo "ta vroč kostanj na ciničen način preložil na aktualno koalicijo". Po besedah Zalokar Oražmove se na ta način želi Janša odvezati od lastne odgovornosti, čeprav je bila pogodba s Patrio podpisana v času prejšnje vlade.