Žarnić: »Ne gre za eksotično potovanje«

Na potovanje v Afriko bodo odšli štirje, vse skupaj pa bo stalo približno 8000 evrov.

Objavljeno
17. november 2011 13.40
Posodobljeno
18. november 2011 11.16
P. J., T. L.
P. J., T. L.

LJUBLJANA – Obisk mednarodne podnebne konference v Durbanu je mednarodna obveznost države, ki se jo je minister z delegacijo dolžan udeležiti in nikakor ne gre za eksotično potovanje, nam je v telefonskem pogovoru malce razburjeno pojasnil okoljski minister Roko Žarnić.

Na ministrstvo, urad vlade za komuniciranje in službo vlade za podnebno varnost smo namreč včeraj naslovili vprašanja o številčni delegaciji, ki bi si pred odhodom ministra Žarnića z ministrskega stolčja, na državne stroške privoščila eksotično potovanje na mednarodno podnebno konferenco v Južno Afriko. Število delegatov se je s prvotno načrtovanih enajst zmanjšalo na štiri: ministra Žarnića in še tri delegate. 

Draga konferenca

Po naših informacijah je bilo v delegaciji predvidenih sedem članov, a je vladni urad predlog vladne službe za podnebne spremembe zavrnil. Kot so nam včeraj sporočili iz urada za komunikacijo, bodo v Durban odšli štirje delegati, med njimi pa bo tudi Roko Žarnić. Pridružil se mu bo še vodja službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih. Za posameznega člana bodo stroški potovanja znašali približno 2000 evrov, skupno torej približno 8000 evrov.

Minister Žarnić je v današnjem telefonskem pogovoru poudaril, da je seznam delegatov za udeležbo na konferenci sestavila vladna služba za podnebne spremembe in da sam pri tem ni sodeloval. Na prvotnem seznamu pa je bilo 11 in ne 7 imen, je še popravil naše navedbe. Ko je videl številčnost delegacije pa je, tako Žarnić, na vladi takoj reagiral, da se število delegatov na konferenci zmanjša. Štirje delegati iz ene države pa so po besedah Žarnića tisti minimum, ki zadosti pravilom glede udeležbe na takšni konferenci.