Zasavje: odprli še predzadnjega v mreži urgentnih centrov

Prve paciente bo sprejel na novega leta dan.

Objavljeno
23. december 2015 18.10
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Danes so v Splošni bolnišnici v Trbovljah (SBT) odprli še predzadnjega iz mreže desetih urgentnih centrov (UC), financiranih s pomočjo Evrope. Zasavci so nanj čakali šest let, prve paciente pa bo sprejel 1. januarja, in to ne glede na neustrezen sistem financiranja urgentnih centrov - tako Marina Barovič, direktorica SBT -, ki so mu podlaga zgolj administrativni in statistični podatki.

Investicijia v dvoetažni objekt s skupaj 1500 kvadratnimi metri bruto površin je vredna 3,6 milijona evrov, sama bolnišnica pa je za ureditev dela prostorov prispevala še 280 tisočakov.

Barovičeva je še posebej zadovoljna, da so s trboveljskim Zdravstvenim domom našli "razumevanje bistva delovanja UC". Njihove službe bodo sestavni del nujne medicinske pomoči v UC SBT, kjer bo sicer zaposlenih dvajset ljudi, še deset medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov pa bodo zaposlili dodatno, prve že v teh dneh. Rak rana SBT in UC ostajajo zdravniki specialisti.

V 2016 bosta poleg izolskega začela delovati še dispečerska centra v Mariboru in Ljubljani ter triaže v vseh urgentnih centrih po državi, je v Trbovljah napovedala državna sekretarka ministrstva za zdravje Sandra Tušar.