Zasavje si obeta 19-milijonsko injekcijo

Dogovor za razvoj regij: največ za poslovne cone, nujna cesta proti Radečam.

Objavljeno
19. februar 2018 21.03
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Zagorje - Letos in leta 2019 se Zasavju za vlaganja v poslovne cone in podjetniške inkubatorje, kolesarske steze, kanalizacijsko omrežje in cesto Hrastnik-Zidani Most obeta dobrih 19 milijonov evrov. Toda apetiti Zasavcev so skoraj tretjino večji.

Kolikšen bo izplen, bo jasno predvidoma maja. »Verjamem, da bomo prva regija v drugem krogu, ki bo dogovor podpisala,« pravi Tadej Špitalar, direktor Regionalne razvojne agencije Zasavje (RRAZ).

V naboru štirinajstih projektov, ki so jih tri zasavske občine prijavile na drugo povabilo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), predstavlja pomemben napredek poenotenje, ki so ga lokalna vodstva dosegla pri določanju prioritetnega projekta, to je prometnice G2 proti Posavju, saj so se Zagorjani in Trboveljčani v ta namen odrekli okrog 600.000 evrom. G2 ne predstavlja le spodobne cestne povezave med sosednjima regijama, temveč tudi odskočno desko za gradnjo prve v nizu srednjesavskih hidroelektrarn pri Suhadolu. Brez nje, kakor je vlado že nekajkrat opozoril hrastniški župan Miran Jerič, ne bo mogoče normalno dostopati do prihodnjega gradbišča v Suhadolu. Postavka G2, za katero je projektna dokumentacija tako rekoč pripravljena, je v naboru zasavskih projektov ovrednotena na 1,7 milijona evrov.

Na voljo 420 milijonov evrov

V sklopu tokratnega dogovora za razvoj regij je na voljo 420 milijonov evrov, od teh 286,7 milijona evrov za vzhodno, kamor se uvršča tudi Zasavje, in 133,3 milijona evrov za zahodno kohezijsko regijo. Špitalar poudarja, da v zasavski kvoti glavnino, kar 12-milijonski delež, predstavljajo sredstva integralnega proračuna, razliko pa sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj.

Trboveljčani želijo v okviru dogovora posodobiti infrastrukturo v obrtno-industrijski coni Nasipi in v bližini Katapulta vzpostaviti Zasavski podjetniški inkubator, Hrastničani se bodo z znanima soinvestitorjema, Tovarno kemičnih izdelkov in Steklarno, znova potegovali za enkrat že propadli projekt industrijske cone in pametnih tovarn na območju sedanje steklarske kolonije, Zagorjani načrtujejo na območju pod Ruardijem ekonomsko-poslovno cono, vsem pa sta skupni gradnja sekundarnega kanalizacijskega omrežja in kolesarskih stez. Dobra dva milijona evrov vredna zagorska projekta pametnega mesta in kolesarske steze v smeri Rov veljata za rezervi. RRAZ upa na skoraj milijon evrov za projekt Podjetno nad izzive; gre za nadgradnjo projekta Podjetno v svet podjetništva, v katerem bo lahko v petih letih podjetniško znanje pridobilo 85 Zasavcev.

V obrtnih conah naj bi Zasavje pridobilo 150 delovnih mest, pravi Špitalar, iz trboveljske prijave glede cone Nasipi pa ni razvidno, da bi načrtovali rušenje stanovanjskega objekta, katerega stanovalci se zaradi nesrečne lege streljaj od proizvodne hale družbe Kovit že leta pritožujejo nad hrupom in onesnaževanjem, občina pa zanje do danes ni našla rešitve.