Zasavska junijska vizija

Vse največje nesreče doslej so nad Zasavje prišle junija: orjunaši, letala jugoarmade, stoletno neurje in odtrgani oblak nad Čemšeniško planino.

Objavljeno
21. junij 2006 22.44
Polona Malovrh, dopisnica Dela iz Zasavja
Vse največje nesreče doslej so nad Zasavje prišle junija: orjunaši, letala jugoarmade, stoletno neurje in odtrgani oblak nad Čemšeniško planino. Tudi vlada, ki Zasavju očitno ni najbolj naklonjena, je prišla junija. Orjunaši, armada in podivjana narava so za seboj pustili opustošenje, ministri na čelu z Janezom Janšo pa predvsem veliko spodbudnih besed in eno energetsko dovoljenje. Z njim so dali premier in ministra Vizjak in Bajuk Zasavcem misliti, a temu se ne čudimo, saj prav oni držijo roko nad najbolj spolzko zasavsko temo – energetiko, na njej pa je doslej spodrsnilo še vsem njihovim predhodnikom.

Pod vlado Janeza Drnovška je zasavska energetika skoraj postala velikan v podobi TET3. Pod Tonetom Ropom je le malo manjkalo, da ni vsa regija postala ena sama, 250 milijonov evrov vredna energetska dolina s plinsko-parno elektrarno, novo termoelektrarno in sežigalnico, pod Janševo vlado pa se bo, kot kaže, zasavska energetika v prvi fazi skrčila na plinsko-parno enoto, ta pa se bo v prihodnosti morda razvila še do enote na trda goriva in biomaso oziroma na sto milijonov evrov vredno rekonstrukcijo obstoječega kurišča v TET, v katerem bo uvoženi premog v kombinaciji z biomaso gorel bolje kakor domači.

Že takšna vizija trboveljske termoelektrarne pa je boljša kakor nikakršna. In če je premier njene razvojne načrte označil za pogumne ter dejal, da bo morala TET leta 2009 sedanje energente nadomestiti z drugimi, minister pa je dodal, da je »pri teh zadevah finančni problem zadnji«, potem je tudi brez nedvoumne ocene ministra Vizjaka o nesmiselnem podaljševanju zapiranja zasavskih jam jasna še ena vizija – Rudnika Trbovlje-Hrastnik: domači premog bo treba v treh letih nadomestiti z nečim drugim, poiskati najboljše vzvode za olajšanje socialne stiske in zasavskemu zakonu najti alternativo. Energetika namreč v Zasavju še zmerom daje kruh več kakor tisoč ljudem in v trenutku, ko bo TET kot edina odjemalka prenehala kuriti domači premog, država zasavskih knapov ne bo več potrebovala. Ti pa ne zakona.

Vse katastrofe, ki so nad Zasavje prišle junija, so junija tudi minile: strasti orjunašev so se polegle, letala JLA so se vrnila v hangarje, zasavski hudourniki pa v svoje struge. Menda ne bo tako tudi z vladno vizijo zasavske energetike?

Preberite si v četrtkovi tiskani izdaji Dela