Gneča na mejnih prehodih

Zaradi poostrenega nadzora na slovensko-hrvaški meji so na nekaterih prehodih veliki zastoji.

Objavljeno
07. april 2017 10.17
Posodobljeno
07. april 2017 10.17
Meja
J. Z., STA
J. Z., STA

Na slovensko-hrvaški meji so danes začeli izvajati poostreni nadzor nad dokumenti. Kljub temu da so na mejne prehode poslali dodatne policiste, je na najbolj obremenjenih prehodih nastala gneča. Vsakega potnika namreč ob vstopu in izstopu preverjajo v različnih bazah: v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah. Sistematični nadzor na meji s Hrvaško, za katerega se je EU odločila po nizu terorističnih napadov v Evropi, se nanaša tako na potnike iz držav članic EU kot na tiste, ki prihajajo iz drugih držav.

Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje je zaradi zaostrene kontrole čakalna doba za osebna in tovorna vozila za izstop iz Slovenije štiri ure. Avtobusi morajo na izstop iz države čakati dve uri in pol, na vstop pa zdaj uro in pol, podobno velja za osebna vozila, medtem ko tovorna vozila čakajo štiri ure. O veliki gneči poročajo tudi s prehoda Dobovec, kjer osebna vozila za izstop čakajo dve uri in pol, za vsak pol ure.

Na maloobnejnem prehodu Slovenska vas kolone segajo čez celo vas Obrežje vse do Nove vasi. Doba čakanja je eno uro. Zastoji nastajajo tudi na prehodu Gruškovje, kjer morajo osebna in tovorna vozila na izstop čakati uro in pol.

Tudi na mejnih prehodih na Primorskem prihaja do določenih čakalnih dob. Na prehodu Sečovlje osebna vozila na izstop čakajo eno uro, na Dragonji pa uro in pol, tudi nekoliko dlje vzdolže meje, na prehodu Sočerga, za izstop čakajo eno uro.

Po poročanju STA delo policistov na meji z Italijo otežujejo stare osebne izkaznice italijanskih potnikov. Te so sicer veljavne, a izdane na starih obrazcih, ki niso prilagojeni optičnim čitalcem. Policisti morajo zato vsak dokument ročno vnesti v sistem in ga preveriti, kar pa vzame več časa.

Podrobnejše prometne razmere lahko spremljate TUKAJ.

Policija poziva k strpnosti in voznikom svetuje, naj spremljajo obvestila o razmerah na mejnih prehodih in za pot namesto glavnih mednarodnih prehodov uporabijo bližnje prehode za obmejni promet. Če je le mogoče, naj se izognejo prestopanju meje ob koncu tedna, ko so prometni tokovi največji.