Zastopnica podjetja Mabra od države pričakuje 4,1 milijona

Nevenka Zekić, zastopnica podjetja Mabra inženiring, je potrdila, da stolpiča ob ljubljanski obvoznici nista bremen prosta in nimata uporabnega dovoljenja, kot je bilo določeno z menjalno predpogodbo z vlado. Kljub temu pričakuje, da ji bo država povrnila 4,1 milijona evrov stroškov, ki jih je imela s pripravo prostorov za IVZ.

Objavljeno
21. februar 2011 22.49
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Nevenka Zekić meni, da je do tega upravičena, ker za zamudo ni kriva Mabra. O tožbi države še razmišlja, a najprej se bo poskušala pogovoriti. V zabojniku na gradbišču, kjer je bila tiskovna konferenca, niti včeraj ni hotela povedati, kdo so pravi lastniki Mabre. Posla v vrednosti 12,9 milijona evrov, ki je bil sklenjen v času ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ne bo, je sklenila vlada prejšnji četrtek. Zadnji rok za izročitev stavb je bil namreč 31. oktober lani, a pogoji za menjavo vse do danes niso izpolnjeni.

Po besedah Nevenke Zekić je za to zamudo kriva počasnost ministrstva za zdravje, saj so ji projektno nalogo namesto 26. marca poslali šele 10. novembra lani, nato pa menda vse do včeraj še niso odgovorili na nekaj podrobnosti, na katere jih je opozorila z elektronsko pošto, in sicer o premiku doz za električne vtičnice, premiku sten zaradi vodil, predaji zadnjega paketa tehnične dokumentacije, o tehničnem podu v elektroprostoru in montaže hladilne komore. Zaradi tega niso mogli celovito dokončati del in pridobiti dokončnega uporabnega dovoljenja.

Na vprašanje novinarjev, zakaj ni Mabra sama predlagala prekinitve pogodbe, če je ministrstvo zamujalo, je Zekićeva povedala, da »gradnja 5400 kvadratnih metrov ni nekaj, kar vzameš ali ne«, in da je bila v stalnem stiku s predstavnikom ministrstva Tomažem Martelancem. V Mabri so bili nad razdrtjem predpogodbe »zelo neprijetno presenečeni in razočarani«, je dejala.

Mabra: 35 milijonov evrov kredita, 5 miljonov dolga

Ne glede na to, da je Zekičeva z lahkoto navedla ime človeka, s katerim sodeluje na ministrstvu, pa niti včeraj ni hotela povedati, kdo so lastniki podjetja David Construction Company Limited iz Lichtensteina, v čigar 100-odstotni lasti je podjetje Mabra inženiring.

Z lastniki je v vsakodevnem stiku, je dejala. »Smo zasebno podjetje, zato ni naša dolžnost, da se razkrivamo slovenski in tuji javnosti. Sama sem 20-odstotna lastnica. Drugi lastniki se nočejo razkriti javnosti,« je dejala Zekićeva. Po njenih besedah so drugi lastniki podjetja v Liechtensteinu sami tujci, vsak iz druge države. Našli so se, ko je prejšnja lastnica leta 2005 prodajala podjetje v Liechtensteinu. Od takrat se lastništvo ni spreminjalo, je zatrdila Zekićeva. Kako naj ji verjamemo? »Nekateri novinarji so videli dokument o lastništvu in so obljubili, da ne bodo objavili imen v javnosti, in jih niso. Tudi vi bi lahko vpogledali, če tega ne bi objavili,« je odgovorila podpisani novinarki Dela.

Mabra je po navedbah Zekićeve z gradnjami v Sloveniji imela 74 milijonov evrov stroškov. Zdaj ima dobrih pet milijonov evrov obveznosti do podizvajacev in 35 milijonov evrov kredita pri Novi Kreditni banki Maribor za stolpiče ob obvoznici. Poleg tega ima na vsak objekt prav tako pri NKB Maribor maksimalno hipoteko, to je 20 milijonov evrov. Za zdaj je prodala samo en stolpič Zdravniški zbornici in od 51 od 103 stanovanj. Z zdravstvom je začela sodelovati, ko je nepremičninska agencija Vitraž (lastnica Zorica Živanović) iskala prostore za Zdravniško zbornico. Po tem je bila Mabra izbrana še na javnem razpisu za prostore IVZ in tudi na javnem razpisu za gradnjo izolske garažne hiše, je povedala včeraj Zekićeva.

Kdo je Nevenka Zekić

Do leta 2007 direktorica podjetja Stožice, d. o. o., Ljubljana. Dejavnost: organizacija stavbnih projektov; podjetje danes izbrisano iz poslovnega registra.

Do leta 2008 zastopnica podjetja Nove Stožice, d. o. o., Ljubljana. Dejavnost: izvedba stavbnih projektov; podjetje danes izbrisano iz poslovnega registra.

Ustanoviteljica podjetja Primo, d. o o., Mengeš. Podjetje za trgovino na debelo in drobno, danes v stečaju.

Ustanoviteljica podjetja Sadjarstvo, ladjarstvo in nepremičnine (SLN, d. o. o.), Škofije. Dejavnost: organizacija izvedbe stavbnih projektov.

Prokuristka podjetja Interglobe, d. o. o., Bled. Dejavnost: turizem, trgovina in transport.

Zastopnica Mabre inženiring, d. o. o., Ljubljana. Dejavnost: gradnja stavb.

Solastnica podjetja David Construction Company Limited, Schellenberg v Liechtensteinu.