Zataknilo se je pri trgu dela

Socialni partnerji so se dogovorili, da bodo usklajevanje o novem socialnem sporazumu za obdobje 2006–2009 nadaljevali šele 15. januarja.

Objavljeno
18. december 2006 22.16
Dušan Rebolj, Dušan Semolič in Jože Smole
Ljubljana – Socialni partnerji so se dogovorili, da bodo usklajevanje o novem socialnem sporazumu za obdobje 2006–2009 nadaljevali šele 15. januarja. Med tem bodo v miru pripravili vsak svoje predloge. Le tako vodji ožje vladne pogajalske skupine Dušanu Krajniku, kakor je sam dejal, ne bo mogel nihče očitati, da popušča kateri od treh skupin (vlada, delodajalci, sindikati).

Zastopniki delodajalcev in sindikatov so pojasnili vsak svoje razloge za nezadovoljstvo z doseženim, kar zadeva poglavje o trgu dela. Dušan Krajnik je na vprašanje, zakaj zadeve ni presekal, odvrnil: »Tega ne morem!« Preprosto zato: če delodajalci želijo pri omembi sistemskega zakona navesti še vrsto alinej ter si nato čez štirinajst dni premislijo in jih hočejo črtati, medtem pa sindikalisti vztrajajo, naj ostanejo, lahko naredi samo to, kar je naredil, je pojasnil Krajnik – zavzel se je, naj vsebino alinej povzamejo v uvodu posameznega poglavja.

O razgreti polemični razpravi govorita tudi izjavi zastopnikov delodajalcev Jožeta Smoleta in sindikatov Dušana Semoliča. Oba se načeloma strinjata, da cilj sporazuma ni dajanje predlogov za konkretne spremembe zakonov, temveč za usmeritve, ki bodo podlaga za oblikovanje zakonov. »Razhajali smo se, ker sindikalisti ne želijo nikakršnih sprememb; ne razumejo sprememb na globalnih trgih, tega, da se jim je treba prilagoditi in spremeniti tudi delovnopravno zakonodajo,« je dejal Smole. Delodajalci želijo prožnejše zaposlovanje, sem sodi na primer prožnejši delovni čas, kar pa je naletelo na popolnoma gluha ušesa. Sindikalisti so se vseskozi sklicevali na dogovor s premierom Janezom Janšo, ki je obljubil, da bodo vse spremembe sprejete s konsenzom, pri tem dogovoru pa delodajalci niso sodelovali, je še opozoril Smole.

Več v torkovem tiskanem Delu