Zaupanje predsednici zdravniške zbornice v torek ponovno na preizkušnji

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije bo v torek že drugič letos odločala o podpori predsednici zbornice Gordani Živčec Kalan. Sklic izredne seje skupščine je zahteval ljubljanski regijski odbor zbornice, ki kot glavni razlog za pobudo o razrešitvi navaja padanje ugleda zbornici in zdravništvu pod predsedovanjem Živčec Kalanove.

Objavljeno
27. junij 2010 15.22
An.S.,STA
An.S.,STA

Ljubljana - Predsednik ljubljanskega regijskega odbora za bolnišnično in specialistično zdravje pri zbornici Stanko Vidmar pravi, da se je nezaupanje med ljubljanskimi zdravniki do Gordane Živčec Kalan začelo po izbruhu afere Nekrep. "Takrat je bilo najhujše, takrat so zdravniki začutili, da se ne strinjajo najbolje s postopki v zbornici," pravi Vidmar.

Po anketi, ki so jo izvedli med zdravniki ljubljanskega regijskega odbora, so namreč ugotovili, da 22 od 23 poslancev v skupščini podpira idejo, da se skliče izredna seja skupščine, na kateri bi odločali o razrešitvi predsednice.

Živčec Kalanova pričakuje, da ji bodo delegati izrekli podporo. V pogovoru za STA je dejala, da je pobuda o razrešitvi "absolutno legitimna pravica dela članstva in del demokratičnega procesa" zbornice, hkrati pa zavrača večino očitkov ljubljanskih zdravnikov.

Kot pravi, je neprimerno govoriti o upadanju oz. naraščanju ugleda zdravniške zbornice v javnosti, saj je bila zbornica letos prvič ocenjena v javnomnenjski raziskavi Politbarometer, zato referentnosti za nazaj ni.

Sicer pa po njenih besedah ugled organizacije gradijo vsi zdravniki skupaj, tako da je ona le del tega procesa. "Zbornica smo vsi zdravniki, vsi njeni člani. Ugled krepimo in soustvarjamo vsi zdravniki, vključno s poslanci, ki so sklicevali prihajajočo skupščino," pravi predsednica zbornice.

Glede primera Nekrep je dejala, da je primer v zbornici podedovala. Žalosti pa jo, da je ravno tako tragičen primer v javnosti promoviral zdravniško organizacijo na takšen način.

Ljubljanski zdravniki predsednici očitajo tudi razsipnost in domnevno netransparentnost pri gradnji doma zdravniških organizacij Domus medica, med drugim so kritični do izbora predstavnika za odnose z javnostmi Valentina Hajdinjaka, ki je bil tiskovni predstavnik vlade Janeza Janše.

"Ali ni malo vprašljivo, da imamo predstavnika za odnose z javnostmi, ki je bil prej predstavnik Janševe vlade? Ali ne pomeni to, da se zbornica potem tudi politično obarva,"
se sprašuje predsednik odbora Vidmar.

Živčec Kalanova pa odgovarja, da je bil Hajdinjak "izbran na podlagi svojih resnično visokih kriterijev". Ob tem poudarja, da je zbornica vedno bila in vedno bo apolitična organizacija, zaposlitev predstavnika za odnose z javnostmi pa je posledica potreb članstva zbornice.

Ne strinja se niti z mnenjem zdravnikov glede gradnje Domus medica. Po njenih besedah je to "ekonomsko izjemno skromen projekt glede na vsebine in možnosti, ki jih bo za delo zdravništva prinašal v prihodnje".

Ljubljanske zdravnike moti tudi način komunikacije Živčec Kalanove tako z zdravniki, javnostjo kot tudi z nekdanjim ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem. Očitajo ji prelomitev obljube, ki jo je postavila ob izvolitvi konec maja 2008, da bo svojo funkcijo opravljala profesionalno, kasneje pa je prevzela še mesto direktorice Zdravstvenega doma Izola.

Predsednica zbornice trdi, da skuša dobro komunicirati. Ker pa pred prihodom na čelo zbornice ni aktivno delovala v javnosti, priznava, da je verjetno storila kar nekaj napak.

Glede odnosa z nekdanjim ministrom pa pravi, da sta za dialog potrebna dva. "Miklavčič ima poseben način komunikacije, ki ni bil dostojen odnosa dveh partnerjev v sistemu. Moja osebna toleranca za kričanje je nič," je dejala.

Če bo Živčec Kalanovi v torek izglasovana zaupnica, Vidmar pravi, da bodo v ljubljanskem regijskem odboru nadaljevali s svojim delom in čakali nove volitve. Po njegovih besedah so ljubljanski zdravniki v kontaktu tudi z ostalimi regijskimi odbori po Sloveniji. Predsednica pa po njegovih besedah "nima absolutne podpore v nobenem regijskem odboru".

Ob tem Vidmar pravi, da bo zaradi termina sklica skupščine problem sklepčnost oz. nizka udeležba, saj je sedaj čas letnih dopustov in kongresov. Že običajna udeležba na skupščini je med 70 in 80 delegatov, ob takem terminu pa bo verjetno še manjša, napoveduje.

Na marčevski skupščini zbornice, ko so prvič odločali o podpori Živčec Kalanovi, je bilo navzočih 78 delegatov, podporo pa ji je izreklo 44 članov. Takrat je pobudo za glasovanje o zaupnici kar na seji skupščine podala predsednica sama, potem ko glasovanje zaradi proceduralnih razlogov ni bilo uvrščeno na dnevni red seje.

Od 114 delegatov, kolikor jih šteje skupščina zbornice, je za sklepčnost potrebna navzočnost večine, torej 58 članov. Prav toliko glasov je po statutu zbornice potrebnih za razrešitev. Glasovanje je tajno.

V primeru razrešitve bodo delegati v torek izbirali novega predsednika zbornice med obema podpredsednikoma, to sta direktor Bolnišnice Golnik Mitja Košnik in zobozdravnica Sabina Markoli. Tako imenovani naslednik Živčec Kalanove bi funkcijo predsednika opravljal do naslednjih volitev, ki bodo čez leto in pol.