Zavarovanci Vzajemne do zdravil brez doplačila

Vzajemna je lekarnam, ki so grozile z zaračunavanjem doplačila za zdravila njenim zavarovancem, poravnala vse stroške.

Objavljeno
12. januar 2007 17.24
Vzajemna
Ljubljana - Vzajemna je sedmim lekarnam, ki so grozile z zaračunavanjem doplačil za zdravila njenim zavarovancem, poravnala vse stroške v višini 1,5 milijona evrov. To odločitev v skrajni sili so sprejeli zato, da bi kratkoročno rešili nastali nesporazum. Istočasno so zoper Javni zavod Celjske lekarne vložili tudi tožbo za posredovanje podatkov, ki jih je v svojem sklepu določilo tudi ministrstvo, so sporočili iz Vzajemne.

Zavarovalnica je sodišču obenem tudi predlagala izdajo začasne odredbe o dolžnosti pošiljanja teh podatkov, ker da jim bo sicer nastala nenadomestljiva škoda. Podobne tožbe napovedujejo tudi ostalim lekarnam, če jim sedaj, ko so dobile zahtevana plačila, ne bodo posredovale pravilno izdanih računov z ustreznimi preverljivimi podatki.

Kot poudarjajo v Vzajemni, so se za plačilo odločili, ker ne želijo, "da bi bila oskrba z zdravili motena in da bi posledice nezakonitega ravnanja lekarn občutili zavarovanci". Pričakujejo pa tudi, da bo ministrstvo čim prej izdalo ustrezno navodilo v zvezi s posredovanjem podatkov. Glede na to, da so izpolnili zahtevo lekarn in poravnali stroške za zdravila, pa lekarne razloga za zaračunavanje zdravil zavarovancem nimajo več, še poudarjajo.

Še danes so iz Lekarniške zbornice Slovenije sporočili, da lekarne vztrajajo pri tem, da bodo od ponedeljka dalje zavarovancem Vzajemne zaračunavale doplačila za izdana zdravila, ki jih sicer krije dodatno zdravstveno zavarovanje. K temu da so prisiljene zaradi likvidnostnih težav, ki jim jih je povzročila Vzajemna, ko ni poravnavala računov za izdana zdravila. S poplačilom dolga pa je ta napoved lekarn brezpredmetna.

Vzajemna sicer še poudarja, da - ne glede na pripravljenost za rešitev problema, ki so jo pokazali s tem plačilom - zaradi zakonskih zahtev in zahtev Agencije za zavarovalni nadzor ne morejo odstopiti od svojega stališča. Zato so tudi vložili tožbo proti Celjskim lekarnam.

Ministrstvo za zdravje je po navedbah zdravstvene zavarovalnice napovedalo objavo ustreznega navodila v zvezi s posredovanjem podatkov. V zavarovalnici pričakujejo, da bodo lekarne to navodilo spoštovale, "saj bo to že drugi pravni akt ministrstva, ki ureja posredovanje ustreznih podatkov zavarovalnicam, kar je še dodaten razlog za ravnanje lekarn skladno z zakonom".

"Od lekarn pričakujemo samo to, da nam izdajajo račune, iz katerih je razvidno, kaj s posameznim računom plačujemo," še poudarjajo v Vzajemni, kjer dodajajo, da za te podatke lekarne zahtevajo tudi do šestkrat višjo provizijo, kot je določena v zakonu. "Lekarne morajo izdajati pravilne račune, saj moramo na Vzajemni kot plačniki preverjati pravilnost in upravičenost računov, za kar pa je potreben podatek o količini in vrsti nabavljenega blaga - tako kot to velja za vsak naš običajen nakup v trgovini," še pojasnjujejo.