Žavelj ni na seznamu novih energetskih projektov

Evropska komisija je potrdila seznam prednostnih energetskih projektov. Za Slovenijo spornega plinskega terminala na njem ni.

Objavljeno
12. oktober 2013 19.59
R. D., Ti. K., Delo.si, STA
R. D., Ti. K., Delo.si, STA
Bruselj, Ljubljana - Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je zadovoljen, da je na prednostnem seznamu energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, ki ga je potrdila Evropska komisija, tudi sedem slovenskih projektov. Za Slovenijo sporni plinski terminal v Žavljah, ki ga ni na seznamu, prav tako pa nima okoljskega dovoljenja, je zanj »zgodovina«.

»Zadovoljen sem, da smo z Italijo našli dogovor in ga spoštovali, in to na nivoju EU,« je v današnji izjavi medijem v Ljubljani ocenil minister. Italija in Slovenija sta po njegovem mnenju dokazali, da se znata kot dobri sosedi tudi dogovoriti.

Na seznamu je sicer projekt terminala v Severnem Jadranu, čeprav njegova lokacija še ni znana. »Z Italijo smo glede tega dosegli dogovor, da bo nova lokacija izbrana v soglasju obeh držav«, je poudaril minister, ki sicer ni želel povedati, kaj bi bila zanj sprejemljiva lokacija.

Evropska komisija je danes namreč potrdila dokončni seznam prednostnih energetskih projektov v skupnem evropskem interesu, ki je bil za Slovenijo sporen zaradi terminala v Žavljah. Teh na seznamu zdaj ni, je pa projekt terminala v Severnem Jadranu.

Gre za seznam približno 250 prednostnih energetskih projektov, ki se bodo lahko v obdobju 2014–2020 po pospešenem in lažjem postopku potegovali za delež od 5,8 milijarde evrov evropskega denarja v okviru instrumenta za povezovanje Evrope.

Slovenija je julija, v vmesni fazi postopka odločanja, seznamu nasprotovala, ker je bil na njem tudi italijanski projekt plinskega terminala v Severnem Jadranu, češ da se za njim skriva namera gradnje terminala v Žavljah, ki mu že vseskozi odločno nasprotuje. Sledila so dodatna pogajanja, ki so prinesla rešitev.

Ta rešitev - da bo lahko Italija določila lokacijo terminala samo v soglasju s Slovenijo - je po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo in prostor upoštevana v končni različici seznama, ki jo je komisija potrdila danes.