Zavetišče za živali pred zimo 
še brez koncesionarja

Zavetišče je zaradi dolga do plinarne v višini dobrih 6000 evrov še zmeraj brez plina in posledično brez ogrevanja.

Objavljeno
07. november 2011 17.52
Posodobljeno
07. november 2011 18.02
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Usoda zavetišča za živali je tik pred zimo še naprej negotova. Zaradi dolgov so še vedno brez plina za ogrevanje, Mestna občina Maribor je podaljšala razpis za podelitev koncesije do 18. novembra, na razpis se bo prav gotovo prijavilo javno podjetje Nigrad, je potrdil njegov direktor Srečko Hvauc.

O vzrokih za podaljšanje roka za prijavo niso vedeli ne Hvauc, ne vodja zavetišča Jasmina Vrbnjak in ne Erih Tetičkovič, predsednik Društva za varstvo in proti mučenju živali (DVPMŽ). Zadnje je od koncesije odstopilo, saj je bila prav koncesijska dajatev (mesečno 1930 evrov, ki pa jih od 15. maja ni treba več plačevati) poglavitni razlog, da je zavetišče zabredlo v dolgove.

Novi koncesionar bo zavetišče prevzel že 1. decembra, samo osem dni po javnem odpiranju prijav. Prvotni rok za prijavo je bil 4. november, vendar se tik pred potekom roka na razpis ni prijavil nihče, so sporočili z občine, zato so ga podaljšali za 14 dni. Za prvotni krajši rok so se sicer odločili v želji po čim hitrejši ureditvi te javne službe.
Po besedah Srečka Hvauca je bil Nigrad pripravljen oddati ponudbo že do prvega roka.

Na vprašanje, ali nameravajo prevzeti zavetišče z zaposlenimi vred, je odvrnil, da so pripravili dve različici. Zavetišče bi upravljali alii z lastnimi kadri ali v kombinaciji z delavci, ki za zavetišče trenutno skrbijo preko DVPMŽ. Vodja zavetišča veterinarka Vrbnjakova je povedala, da so si predstavniki Nigrada že ogledali zavetišče in po njenem mnenju so spoznali, da vsega ne bodo zmogli sami, saj je treba imeti nekaj izkušenj.

»Nihče me ni obvestil,« se je podaljšanju roka za prijavo na razpis čudil Erih Tetičkovič. »Upam, da se bodo čim prej odločili, zima se približuje.« Zavetišče je namreč zaradi dolga do plinarne v višini dobrih 6000 evrov še zmeraj brez plina in posledično brez ogrevanja. Z novim koncesionarjem bi se to spremenilo, čeprav Nigrad gotovo ne bo poravnal dolga DVPMŽ. Tega bo društvo poravnalo samo, oziroma bi ga že, zatrjuje Tetičkovič, a je moralo glede na izvršbo prej poravnati še dolg veterinarski bolnišnici v višini 21.000 evrov.