Zavezniki

Prašičja kuga, s katero se, kot kaže, neuspešno spopadajo sosedje onstran Sotle, je v zadnjih dneh nagnala strah v kosti slovenskim rejcem in veterinarski oblasti.

Objavljeno
12. marec 2007 19.52
Posodobljeno
12. marec 2007 19.57
Prašičja kuga, s katero se, kot kaže, neuspešno spopadajo sosedje onstran Sotle, je v zadnjih dneh nagnala strah v kosti slovenskim rejcem in veterinarski oblasti. Še zlasti veliki rejci trepetajo, da bi bolezen zašla tudi v naše hleve. Bolezen, ki se resda ne prenaša na druge živali in ni nevarna ljudem, je lahko za dobršen del gospodarstva v državi prava katastrofa. Že ena sama obolela žival lahko podre domine, ki bodo pokopale slovensko prašičerejo, svarijo v gospodarskem interesnem združenju prašičereje. Za bolezen, na kratko poimenovano KPK, preprosto ni zdravila. Okužbo z virusom, ki se lahko razleze po državi kot uničujoči požar, zdravi samo pobijanje živali v žarišču in okrog njega, prepovedani so vsakršni premiki. Posledično se zaprejo tudi izvozna vrata predelovalne industrije.

Zato je nepravočasno obveščanje iz sosednje države o tem, kako blizu nam je prišla prašičja kuga, upravičen razlog za jezo, ogorčenje. Že prikrivanje resničnih podatkov o hitrosti širjenja bolezni je lahko več kot zgolj neporavnana obveznost ne samo s Slovenijo, temveč kar z vso EU in preostalim svetom.

Slovenska veterinarska oblast, ki s svojo prvo damo v zadnjih dneh moleduje rejce, naj vendar ravnajo po pameti in ubogljivo sledijo strogim ukrepom, naj ne čarajo s pomijami in z njihovo uporabo varčujejo pri krmi, je doma v stiski poiskala zavezništvo tudi med glasniki javne besede. Predobro se zaveda, da je sama s svojim delovanjem preveč nemočna v prepričevanju množice malih, samosvojih in neubogljivih rejcev pujsov, zazrtih v svoje dvorišče, svoje popravljanje družinskega proračuna.

Na drugi strani so tisti, katerih gospodarstvo je ogroženo prav zaradi samozaverovanosti malih ljudi, ki se ne zmenijo za pretečo nevarnost. Ni nujno, da prihaja le z njihovega ali s sosedovega dvorišča, lebdeča nevarnost so tudi dobronamerno podarjeni domači mesni izdelki, nevede narejeni iz dodatka okuženega mesa divjih prašičev, katerega košček je nemarno odvržen in pojeden v domačem svinjaku. Slovenija, ki se je ne prav zelo močna, kaj šele pripravljena na izbruh bolezni s pobijanjem, skladiščenjem in sežiganjem neuporabnih pujsov znašla na obrambni črti EU pred državami, od koder prihaja KPK, je zdaj res na hudi preizkušnji.