Zavod IPF toži Zorana Predina

Kolektivna organizacija Zavod IPF je vložila tožbo proti glasbeniku Zoranu Predinu zaradi obrekovanja, ker je na tiskovni konferenci izjavil, da od združenja dobi približno 50 evrov nadomestila letno.

Objavljeno
01. september 2009 23.05
M. Ro.
M. Ro.
Ljubljana - Kolektivna organizacija Zavod IPF je vložila tožbo proti glasbeniku Zoranu Predinu zaradi obrekovanja. Gre za nadaljevanje zgodbe, ki se je začela junija, ko je Predin v družbi še nekaterih znanih glasbenikov, zbranih v društvo Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev (SUGU), nastopil proti omenjeni organizaciji, češ da glasbenim izvajalcem izplačuje precej manj denarja, kot ga pobere od uporabnikov glasbe. Predin je takrat izjavil, da od Zavoda IPF dobi le približno 50 evrov nadomestila letno. »Poskušali bomo doseči revizijo njihovega poslovanja in dobiti denar, ki nam pripada, a ne vemo, kje konča,« je takrat še rekel Predin. Drugi nastopajoči na novinarski konferenci SUGU pa so dajali izjave v slogu, da dobijo več knjižničnega nadomestila kot nadomestil iz Zavoda IPF in da stroški prevoza na skupščino te kolektivne organizacije presegajo višino letnega nadomestila.

 

Zavod IPF je v tožbi razkril, da je Predin dejansko dobil veliko več od tega, kar je trdil na novinarski konferenci. Leta 2007 mu je omenjena kolektivna organizacija namreč nakazala 555 evrov, lani pa še 366 evrov (prek podjetja Artbiro). V tožbi Zavod IPF meni, da je Predin svoje trditve podal z izključnim namenom oškodovanja dobrega imena in javne podobe kolektivne organizacije, proti kateri je nastopil. Predin in drugi člani SUGU so takrat tudi poudarjali, da bi se radi srečali z vodstvom Zavoda IPF in od njega pridobili natančne informacije o načinu zbiranja in razdeljevanja denarja. Toda tega srečanja po naših informacijah še ni bilo, predvsem zato, ker je Predin menda prelagal termin sestanka. Zavod IPF sicer denar za izvajalce in za proizvajalce fonogramov deli na pol, lani je zbral približno dva milijona in pol evrov, kar je še vedno precej manj od tega, kar v imenu avtorjev glasbenih del zbere kolektivna organizacija Sazas.

 

Zadnja denar deli na drugačen način kot IPF in glede te delitve imajo številni avtorji pomisleke o preglednost in pravičnosti. Večina članov SUGU, ki so nastopili proti Zavodu IPF, je hkrati v ožjem vodstvu Sazasa.


Iz sredine tiskne izdaje Dela