Zavod za zaposlovanje svetuje Murinim delavcem

V primeru, da bo izgubilo delo dva tisoč Murinih delavcev, se bo stopnja brezposelnosti v regiji povečala iz 14,7 odstotka na blizu 20 odstotkov. Pomurje je imelo tako visoko stopnjo brezposelnosti pred desetimi leti.

Objavljeno
03. september 2009 17.10
 I. G.
I. G.
Murska Sobota - Ker je po štirih mesecih iskanje rešitelja Mure neuspešno, je realno pričakovati, da bo v kratkem času ostalo brez dela najmanj dva tisoč delavcev. Zato je območna služba republiškega zavoda za zaposlovanje danes odprla svetovalno pisarno kar v prostorih družbe. Svetovalci zavoda za zaposlovanje bodo po delovnem času, ob sredah in četrtkih, delavce informirali o pravicah, ki jih bodo imeli v
času brezposelnosti in o možnostih za novo zaposlitev, upokojitev itd.  

V območni službi ZZRS bodo za vse delavce, ki bodo ostali brez dela, pripravili tudi mape z informativnim gradivom in vlogami za dodelitev  denarne pomoči in izplačilo plač vzajemnega sklada. Območna služba ZZRS je tudi zaradi napovedi, da se bo na račun Mure v Pomurju v zelo kratkem času povečalo število registriranih brezposlenih - teh je zdaj 7916 -, dodatno zaposlila osem svetovalcev, po potrebi pa jim bo priskočila na pomoč še mobila ekipa svetovalcev iz ljubljanske centrale.

Od 120.000 Pomurcev, jih je zaposlenih dobrih 40.000, od tega blizu 20.000 v gospodarstvu. V primeru, da bo izgubilo delo dva tisoč Murinih  delavcev, se bo stopnja brezposelnosti v regiji povečala iz 14,7 odstotka na blizu 20 odstotkov. Po besedah direktorice Območne službe zavoda za zaposlovanje Cvetke Sreš je imelo Pomurje tako visoko stopnjo brezposelnosti pred desetimi leti.