Zaživel bo šele januarja

Kampus Livade po slovesnem odprtju še nenaseljen. Ducat centrov in inštitutov.

Objavljeno
23. november 2015 20.27
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper, Izola – Odprtje Kampusa Livade je rektorat primorske univerze organiziral že pred mesecem dni, da bi pred volitvami Dragan Marušič imel kaj pokazati. Sinoči je bil v koprski dvorani sv. Frančiška Asiškega Marušič ponovno inavguriran za rektorja, prvi blok v univerzitetnem kampusu pa je še vedno nenaseljen.

Gradnja prvega bloka kampusa je bila jedro velikega spora starih in novih vodilnih kadrov koprske univerze, saj je Marušič pogosto dal vedeti, da je bilo pri njej v preteklosti storjenih veliko napak in tudi nečednih poslov. Hkrati naj bi imeli Marušičevi nasprotniki odločilen vpliv na potek formalnih postopkov, s čimer naj bi ovirali hitrejši zaključek gradnje prvega bloka kampusa. Dosedanji prorektor za ekonomske zadeve in finance Rok Strašek zagotavlja, da bo kampus začel delovati 2. januarja prihodnje leto. »Prvi blok še ni naseljen, toda posamezni bodoči raziskovalci in profesorji že sodelujejo pri nameščanju in zagonu opreme. Ta bosta potekala do konca novembra in še nekaj tednov v decembru. Drugega januarja prihodnje leto pa bo ta bionaravoslovni center vendarle začel delovati,« zagotavlja.

Osem let od projekta do uresničitve

Od izbire zmagovalnega projekta spomladi 2007 do njegove uresničitve je trajalo več kot osem let, je ob odprtju poudaril Dragan Marušič. Četrt stoletja pa je minilo, odkar je sam s somišljeniki predlagal postavitev prvega univerzitetnega kampusa na Belvederju nad Izolo. Livade 1 so zdaj prvi korak k uresničitvi prvega univerzitetnega kampusa v državi in tudi prvi korak k uravnoteženju programov delovanja Univerze na Primorskem z naravoslovnimi programi. V tej stavbi bodo oddelek za aplikativno naravoslovje, oddelek za biodiverziteto fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijsko tehnologijo, inštitut za živila, prehrano in zdravje fakultete za vede o zdravju. Tu bodo še oddelek za tehnologijo, oddelek za preučevanje zdravja, inštitut za biodiverzitetne študije, inštitut za oljkarstvo, center mediteranskih kultur, inštitut za kineziološke raziskave, center za avdiovizualno kulturo, center za gastronomijo in kulturo vina in bionaravoslovni center.

Še drugi stolpič?

Objekt ima pet etaž in 4240 kvadratnih metrov površine. Zanj so namenili 11,2 milijona evrov (od česar je bilo 3,1 milijona evrov evropskih sredstev). V objektu naj bi v prihodnjih dneh namestili še za približno pol milijona evrov opreme. Strašek je potrdil rektorjevo napoved, da naj bi do aprila 2016 zvedeli, ali jim bo uspelo pridobiti še 15 milijonov evrov evropskih sredstev za gradnjo centra za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja (InnoRenew Coe). Če jim bo uspelo, bodo v dveh letih poskušali zgraditi še drugi stolpič v kampusu.