Žbogar 9. novembra z italijansko stranjo

Ljubljana bo na srečanju 9. novembra spomnila na obljubo, da Italija odločitve o plinskih terminalih ne bo sprejemala brez soglasja slovenske strani, je dejal zunanji minister Samuel Žbogar.

Objavljeno
23. oktober 2009 12.26
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Srečanje koordinacijskega odbora Italije in Slovenije glede problematike plinskega terminala v Žavljah je sklicano za 9. november. Kot je danes v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ povedal minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, bo na njem Ljubljana spomnila na obljubo, da Italija odločitve ne bo sprejemala brez soglasja slovenske strani.

Žbogar, ki je odgovarjal na vprašanje poslanca Francija Keka (Zares), je pojasnil, da se bosta sestanka udeležila tudi italijanski minister za zunanje zadeve Franco Frattini in ministrica za okolje Stefania Prestigiacomo.

Slovenska stran bo po Žbogarjevih besedah spomnila na obljubo italijanskega ministra s prejšnjega srečanja koordinacijskega odbora, kjer je dejal, da Italija odločitve ne bo sprejela brez soglasja Slovenije.

Žbogar je pojasnil, da odgovori, ki jih je Slovenija dodatno zahtevala od italijanske strani, "ne odpravljajo skrbi na slovenski strani, da bo imel pliski terminal čezmejne učinke".

"To vprašanje bomo znova odprli in zahtevali vso dokumentacijo," je dejal Žbogar in navedel, da bo Slovenija opozarjala tudi na direktivo EU, ki bi jo postavitev terminala kršila. Poudaril je tudi, da "hkrati slovenska stran pripravlja druge možne opcije", če bi italijanska stran kljub temu nadaljevala z aktivnostmi.

Novembrsko slovensko-italijansko srečanje glede terminala je v torek napovedal že okoljski minister Karl Erjavec in izrazil pričakovanje, da bo italijanska stran predstavila odgovore na slovenske pomisleke glede gradnje terminala.

Kot je znano, želi španska družba Gas Natural v Žavljah pri Trstu postaviti kopenski plinski terminal. Slovenska vlada je v začetku septembra presodila, da bi bil terminal z vidika čezmejnih vplivov nesprejemljiv.