Žbogar in Žekš s koroškimi Slovenci o manjšinskih pravicah v Avstriji

Zunanji minister Samuel Žbogar in minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš sta danes sprejela predstavnike treh krovnih organizacij Slovencev na avstrijskem Koroškem. Ministra sta se na srečanju seznanila z napovedanim povečanjem obsega manjšinskih pravic, ki si ga je s koalicijsko pogodbo zadala avstrijska vlada.

Objavljeno
18. februar 2011 19.46
Dvojezične napise so morali koroški Slovenci postaviti kar sami
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - Predstavniki manjšine so ministroma zagotovili svojo pripravljenost za sodelovanje z avstrijsko vlado, da bi naposled dosegli rešitev problema dvojezičnih krajevnih tabel. Poudarili so, da na takšno rešitev čakajo že več desetletij, ter izrazili pričakovanje, da bo moč v pogajanjih z avstrijsko vlado zagotoviti tudi druge legitimne manjšinske pravice, ki doslej še niso bile uresničene v ustrezni meri.

V svežnju predlaganih ukrepov, ki so ga predstavniki manjšine ob začetku pogovorov o dvojezični topografiji 3. februarja izročili avstrijskim sogovornikom, gre predvsem za izboljšanje kakovosti pouka slovenskega jezika v vrtcih in šolah, za zagotavljanje rabe slovenskega jezika na sodiščih, v javni upravi in v različnih ustanovah, za ureditev stabilnega financiranje manjšinskih medijev in za ustrezno financiranje delovanja organizacij slovenske manjšine na kulturnem, športnem in izobraževalnem področju. Gre tudi za spodbujanje tistih ukrepov, ki krepijo medsebojno zaupanje in medkulturno sodelovanje na avstrijskem Koroškem, piše STA.

Samule Žbogar je izrazil zadovoljstvo, ker manjšinske organizacije nastopajo skupaj in usklajeno. Izrazil je prepričanje, da bo ob veliki pripravljenosti predstavnikov slovenske manjšine in avstrijskih sogovornikov v iskanju sprejemljivih kompromisov prišlo do ureditve odprtih vprašanj manjšinskega varstva na Koroškem - postavitve dvojezičnih krajevnih napisov in izpolnitve zahtev iz predlaganega svežnja ukrepov.