Žbogar išče podporo za članstvo v varnostnem svetu

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar se je na sedežu Združenih narodov srečal z generalnim sekretarjem Ban Ki Munom, ki mu je izročil certifikat o usposobljenosti slovenske policije za izvajanje izobraževanja pripadnikov policijskih misij OZN.

Objavljeno
10. februar 2011 21.09
Sebastijan Kopušar, sodelavec Dela
Sebastijan Kopušar, sodelavec Dela
New York - Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar, ki bo jutri nastopil v razpravi varnostnega sveta o ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, je dvodnevni obisk izkoristil tudi za lobiranje pri članicah OZN, naj podprejo našo kandidaturo za članico varnostnega sveta.

»Nobena skrivnost ni, da pridobivamo podporo naši kandidaturi za varnostni svet. Tako se srečujem z razlilčnimi skupinami, da bi bolje razumeli njihove težave,« je povedal Žbogar. Z generalnim sekretarjem OZN sta govorila o položaju v Afriki, predvsem pa o podpori Južnemu in Severnemu Sudanu, ki se ločujeta v dve državi. »Ponudil sem pomoč z našimi izkušnjami pri nasledstvu, saj bosta državi morali rešiti vrsto vprašanj, od državljanstva, premoženja do recimo plačevanja pokojnin,« je povedal Žbogar.

Tema pogovorov je bil tudi Bližnji vzhod, pri čemer sta največ pozornosti namenila uresničevanju zavez, da bo jeseni prišlo do dogovora o statusu Palestine. Žbogar je po srečanju ponovil besede visoke predstavnice EU za zunanje zadeve Catherine Ashton, da je še prezgodaj za priznanje Palestinske države, hkrati pa dejal, da Slovenija tako kot nekatere druge članice EU razmišlja o »višjem statusu palestinskih predstavnikov v državi«.

Slovenski zunanji minister je generalnemu sekretarju predstavil naše stališče, da bi morali prisluhniti stališču Afriške unije do delovanja mednarodnega kazenskega sodišča. »V našem interesu je, da sodišče deluje, da ima potrebno avtoriteto, zato je treba slišati in razumeti kritike, ki prihajajo iz Afrike, da bi okrepili delovanje te ustanove,« je povedal Žbogar.

Ban Ki Muna je zanimal tudi položaj na Zahodnem Balkanu, slovenski zunanji minister pa mu je podal svoje videnje dogajanja v BiH, vladne krize v Makedoniji, razmer v Albaniji in položaja Kosova. Hkrati je generalnega sekretarja povabil na jesenko srečanje Blejskega foruma.