Žbogar: Pustimo pogovorom s Hrvaško priložnost

Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da so bili pogovori s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem zelo intenzivni, o podrobnostih pa ni želel govoriti. Poudaril je, da je pogovorom potrebno dati priložnost.

Objavljeno
31. avgust 2009 15.22
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Bled - Slovenski zunanji minister Samuel Žbogar je danes na Bledu znova komentiral nedeljske pogovore s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem in pojasnil, da so pogovori zelo intenzivni, o podrobnostih pa ni želel govoriti. Poudaril je, da je potrebno dati pogovorom priložnost, ko pa bo dosežen dogovor, ga bodo predstavili tudi javnosti.

Žbogar je na novinarski konferenci o Strateškem forumu Bled napovedal, da bo v okviru tradicionalnega posveta slovenske diplomacije, ki se neformalno z večerjo z veleposlaniki pravzaprav začenja že nocoj, veleposlanike obvestil tudi o odnosih s Hrvaško. Toda ne bo šlo za obveščanje o podrobnostih pogovorov, ki potekajo s hrvaško stranjo, ampak za posredovanje splošnih usmeritev, je pojasnil Žbogar.

"Zelo malo ljudi je vključenih v te pogovore in edino to nam omogoča, da ti pogovori ostajajo 'tihi'," je dejal minister. Zagotovil je tudi, da slovenska stran ščiti slovenske interese, opozoril pa je, da ko bo, če bo prišlo do dogovora, to zgolj osnutek. "Za vsak dogovor bomo morali dobiti tudi podporo tako znotraj vlade kot tudi parlamenta," je poudaril.

"V tem trenutku smo v fazi, ko poskušamo razmišljati o rešitvah, ki bi morda bile sprejemljive," je še povedal Žbogar. "Ko bomo prišli do takšne rešitve, da bomo sami presodili, da je lahko sprejemljiva za slovensko stran, jo bomo potem predstavili slovenski javnosti in tudi slovenski politiki, ki bo potem povedala, ali je to to ali to ni to," je še zagotovil minister.

Kdaj bi lahko prišlo do rešitve, Žbogar ni želel špekulirati. Kot je dejal, delujejo po neki časovnici, ki po njegovih besedah "ni preveč dolga", vendar pa je potrebno "pustiti pogovorom priložnost". "Mi se bomo intenzivno pogovarjali in upamo, da bomo v čimkrajšem možnem času lahko o tem obvestili tudi slovensko javnost in politiko," je še povedal Žbogar.