Žbogar sploh ne ve, kaj počneta Rupel in Voduškova

Skrivnostne diplomatske naloge v domačih logih.

Objavljeno
28. oktober 2011 19.36
Posodobljeno
28. oktober 2011 19.36
T. L.
T. L.

LJUBLJANA – Slovenski zunanji minister, ki opravlja tekoče posle Samuel Žbogar, se je po tem, ko je v oddaji Svet na Kanalu A govoril o svojem ministrovanju in glasovanju, s katerim se je Slovenija potegovala za članstvo v varnostnem svetu, a se nato zaradi zakulisnih iger Azerbajdžana kandidaturi odpovedala, dotaknil tudi domačih zadev.

A se je izkazalo, da so posli v domačih logih bolj skrivnosti kot tisti v tujih. Ali pa na ministrstvu vlada kar precejšnja anarhija. Na vprašanje, kaj počneta diplomata Dimitrij Rupel in Nataša Vodušek, ki je morala položaj veleposlanice v Sarajevu zapustiti po prometni nesreči, v kateri naj bi bil vpleten tudi alkohol, je Žbogar dejal: »Mislim, da je veleposlanica Voduškova zaposlena ... na določenem segmentu, pokriva določene države. Za veleposlanika Rupla ne bi točno vedel, kaj počne.«

Kot uspeh svojega mandata pa je Žbogar izpostavil, da jim je z manjšim proračunom uspelo odpreti devet novih predstavništev – vsa zaradi gospodarskih interesov. Največji uspeh ne le ministrstva, ampak vlade pa sta arbitražni sporazum in urejenost odnosov s sosedi.