Žbogar v Skopju poziva k rešitvi spora o imenu Makedonije

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes v Skopju pozval k čimprejšnji rešitvi makedonsko-grškega spora o imenu Makedonije, da bi država lahko napredovala na poti proti članstvu v EU in Natu. "Gre za vprašanje, ki bo omogočilo še rešitev vseh drugih vprašanj," je dejal Žbogar po srečanju z makedonskim kolegom Antoniom Milošoskim.

Objavljeno
09. marec 2011 19.13
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Skopje, Ljubljana - Samuel Žbogar je pojasnil, da je Makedonija v predvolilnem času in zato ni pravi čas za intenzivnejše reševanje  vprašanja o njenem imenu. "A to naj bo eden prvih ciljev nove vlade," je pozval Žbogar na novinarski konferenci po srečanju z Antoniom Milošoskim.

Znano je, da Grčija zaradi nerešenega vprašanja državnega imena Makedonije, ki je tudi ime njene severne pokrajine, blokira Makedonijo za vključitev v Nato in s tem preprečuje začetek pogajanj z Evropsko unijo; čeprav ta ima status kandidatke že od decembra 2005. Žbogar je ponovil Slovensko podporo vključevanju Makedonije v obe integraciji, vendar brez rešitve vprašanja imena napredek na tem področju in mogoč.

S tem je Makedoniji storjena škoda, pravi Žbogar in pojasnjuje, da Makedonija napreduje na vseh drugih ravneh in se pospešeno razvija. Odnosi med državama so bili dobri že v času nekdanje skupne države, po osamosvojitvi pred 20 leti pa so se še nadgradili, je dejal Žbogar in "Zdaj smo na nivoju, ko smo resnični partnerji in zavezniki".

Žbogar za poglobitev gospodarskih in razvojnih interesov: Riko, Energoplan, Telekom

Žbogar je prepričan, da bi sodelovanje med državama lahko poglobili predvsem na gospodarskem področju. Izpostavil je interes podjetij Riko, Energoplan in Telekom za poslovanje v Makedoniji.

Makedonija je za Slovenijo tudi pomembna partnerka v razvojnem sodelovanju, je še poudaril slovenski zunanji minister. Pri tem je še napovedal, da se bo v prihodnjih dneh sestala mešana komisija, ki bo določila razvojne projekte v Makedoniji, ki jih bo financirala Slovenija.

Milošoski: Makedonija bo upoštevala predloge evropskih prijateljev

Vodja slovenske diplomacije je spregovoril tudi o notranjepolitičnih razmerah v Makedoniji, predvsem bojkota opozicije pri delu parlamenta. Pozval je, naj se vladna stran in opozicija dogovorita, kako obnoviti politični dialog in doseči vrnitev v parlament. Predvsem je pomembno, da bodo vse stranke sodelovale na volitvah, je še dejal Žbogar, piše STA.

Milošoski je komentiral, da ne gre toliko za notranjepolitični problem, kot za problem, ki vpliva na ugled Makedonije v Evropi in tujini. STA piše, da je Milošoski obljubil, da si bodo v Makedoniji prizadevali razrešiti vprašanje takom kot jim predlagajo evropski prijatelji.

Žbogar se bo srečal s predsednikom Ivanovom

Žbogar je uradni obisk v Makedoniji začel v torek, ko se je najprej srečal s slovenskimi podjetniki, člani slovensko-makedonskega poslovnega kluba in predstavniki slovenskih združenj v Makedoniji. Ob robu njegovega obiska je v Skopju potekal tudi posvet s slovenskimi veleposlaniki z območja Zahodnega Balkana, piše STA.

Slovenskega zunanjega ministra danes čaka še srečanje z makedonskim predsednikom Gjorgeom Ivanovom, ki se je nedavno mudil v Sloveniji. Sprejela ga bosta še predsednik sobranja Trajko Vejanoski in predsednik vlade Nikola Gruevski.