Zbornica: Vzajemna dolguje prek 625.000 evrov

Vzajemna še vedno zavrača plačevanje računov za zdravila na recept, ki so ga lekarne že izdale njihovim zavarovancem. Dolg za zdravila tako znova presega 625.000 evrov, trdijo v Lekarniški zbornici.

Objavljeno
19. januar 2007 19.41
Je Marko Jaklič izgubil licenco?
Ljubljana - Vzajemna še vedno zavrača plačevanje računov za zdravila na recept, ki so ga lekarne že izdale njihovim zavarovancem. Dolg za zdravila tako znova presega 625.000 evrov, v današnjem sporočilu za javnost opozarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije. Zaplet bi po mnenju zbornice lahko že razrešili. Prejšnji teden so lekarne Vzajemni ponudile v podpis aneks k veljavni pogodbi, po katerem bi lekarne Vzajemni pošiljale vseh 13 podatkov za 0,75 odstotka provizije, vendar ga je Vzajemna zavrnila.

Četudi Vzajemna 0,75 odstotno provizijo za 13 podatkov javno ves čas zahteva, predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič še vedno zavaja javnost z izjavami, da lekarne od Vzajemne zahtevajo šestkrat večjo provizijo, kot jo določa zakon, trdijo na lekarniški zbornici. Obenem pa opozarjajo, da je izsiljevanje in zavajanje Vzajemne nedopustno in skrajno neodgovorno, saj vse lekarne Vzajemni in vsem ostalim zavarovalnicam pošiljajo podatke, ki so potrebni za izvajanje izravnalnih shem.

Kot je znano, ministrstvo za zdravje še ni objavilo navodila za pripravo poročila o izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v preteklem obdobju izravnave, ki naj bi podrobneje določilo, katere podatke bodo morale lekarne posredovati zdravstveni zavarovalnici Vzajemna za delovanje izravnalnih shem.

Glede domnevno koruptivnih dejanj direktorice Žalskih lekarn Lidije Pavlovič so v lekarniški zbornici opozorili, da sicer podpirajo redna izobraževanja in usposabljanja farmacevtov tako doma kot tudi v tujini, vendar morajo biti sredstva v ta namen zbrana transparentno in skladno z veljavno zakonodajo.