»ZDA v Sloveniji vidijo enakopravno partnerico«

Predsednik vlade Borut Pahor je tridnevni obisk v Washingtonu sklenil s pogovorom z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom, sogovornikoma pa se je za krajši čas pridružil tudi prvi človek v državi Barack Obama.

Objavljeno
09. februar 2011 10.16
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
Washington - »Slovenija postaja voditeljica v regiji,« je po pogovoru s slovenskim premirom Borutom Pahorjem izjavil ameriški podpredsednik Joseph Biden. Pri prvi polovici enournega pogovora je sodeloval tudi ameriški predsednik Barack Obama. »Pogovarjali pa smo se o vsem: od Zahodnega Balkana do širitve Evropske unije,« je dodal Biden. Pahor je gostitelja, ki je bil nazadnje v Sloveniji pred 20 leti, povabil, naj znova obišče našo državo. »Če bo treba, bomo organizirali eno malo krizo,« se je pošalil slovenski premier.

S pogovori v Beli hiši je Pahor sklenil tridnevno gostovanje v ameriški prestolnici, s katerim je želel okrepiti zlasti gospodarsko sodelovanje med državama. Zato se je že v torek sestal s skupino ameriških gospodarstvenikov, ki jih zanima vlaganje v Slovenijo, obiskal pa je tudi ameriško trgovinsko zbornico. »Prišel sem pokazat, da nas zanima več tujih vlaganj,« je povedal Pahor. A da bi povečali zanimanje tudi med tujimi vlagatelji, bo morala Slovenija po njegovih besedah vzpostaviti poslovno okolje, ki bo privlačnejše za tuja vlaganja, zlasti v finančne in varnostne ustanove, kamor spada med drugim jedrska energija.

Slovenski premier je včeraj dopoldne skupaj z ministrom za finance Francem Križaničem obiskal tudi ameriškega glavnega finančnika Timothyja Geithnerja, na srečanju pa je po Pahorjevih besedah Ljubljana želela slišati, kako se nameravajo ZDA izviti z krize, Washington pa je zanimalo, kako v Sloveniji ocenjujejo dogajanja znotraj območja evra. »ZDA Slovenijo vidijo kot enakopravno partnerico,« je dejal Pahor.

Ta delovni obisk je premier ocenil kot najdaljši, odkar je prevzel vlado. Ob tem je poudaril, da so slovensko delegacijo Američani »sprejeli z vsem spoštovanjem, kar je treba vzeti kot navdih za prihodnost.« Po Pahorjevih besedah je bil njegov obisk v Beli hiši dokaz, da ZDA spoštujejo odločno politiko Slovenije glede strukturnih reform in njeno vlogo v regiji, zlasti po rešitvi mejnih vprašanj s Hrvaško.