Okoljevarstveniki pozivajo k sanaciji Blejskega jezera

Med nujnimi ukrepi je takojšnja zakonska zaščita jezera pred mnogoterimi vplivi, ki povzročajo onesnaževanje.

Objavljeno
04. oktober 2012 10.57
Posodobljeno
04. oktober 2012 12.40
jsu_blejski otok
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Bled - Društvo za varstvo okolja Bled že vrsto let opozarja na upadanje čistosti Blejskega jezera in občino ter državo poziva k ukrepanju, poroča STA. Ker se bliža leto 2015, ko mora biti v okviru zaveze EU stanje Blejskega jezera po strokovno določenih kriterijih dobro, bo društvo danes na pristojne naslovilo pobudo za takojšnjo zaščito in ureditev jezera.

Temo nerešenega okoljskega problema Blejskega jezera bo, kot piše STA, Društvo za varstvo okolja Bled znova odprlo z drevišnjim predavanjem strokovnjakinje Špele Remec Rekar, ki bo pojasnila, kakšno je trenutno stanje jezera. Pred dvema letom je njena raziskava pokazala, da je stanje v jezeru zaskrbljujoče zaradi prevelike vsebnosti fosforja, ki vanj prihaja s pritoki, prek fekalnih voda, s pticami in tudi s kopalci.

Za izboljševanje stanja jezera ni več veliko časa

Blejska občina se je tedaj odzvala na opozorila in pristopila k preurejanju kanalizacijskega sistema in k nekaterim drugim ukrepov v njeni pristojnosti. Hkrati so se občinski svetniki aprila lani odločili imenovati komisijo za renaturacijo jezera. Vendar, kot opozarja Društvo za varstvo okolja Bled, za izboljševanje stanja jezera ni več veliko časa in je potrebno delovanje v tej smeri pospešiti.

Zato društvo danes na predsednika republike Danila Turka, predsednika vlade Janeza Janšo, ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča ter blejskega župana Janeza Fajfarja naslavlja Pobudo za jezero. Pristojne poziva, naj nemudoma pristopijo k sistematičnemu reševanju problemov, naj zagotovijo potrebna sredstva in pričnejo z nujnimi ukrepi za izboljšanje stanja jezera.

Med nujnimi ukrepi je takojšnja zakonska zaščita jezera pred mnogoterimi vplivi, ki povzročajo onesnaževanje, pridobitev sredstev za dokončno ureditev blejske kanalizacije, takojšnja prepoved krmljenja krapov z organskimi krmili, ureditev povodja Mišce ter naravi prijazno urejanje obale in cest, ki ne bo povzročalo erozije.

Brez pravih ukrepov čaka Slovenijo plačevanje kazni

Hkrati društvo poziva k zmanjšanju negativnih vplivov na jezero ob večjih prireditvah, na ureditev sanitarij ob celotnem sprehajališču okoli jezera ter na celovito prometno ureditev Bleda in parkirišč z odmikom od obale. V društvu se zavzemajo tudi za ustanovitev strokovne komisije, ki bi spremljala vse možne vplive na jezero in trajno iskala rešitve za vzpostavitev in ohranjanje dobrega stanja jezera.

S temi ukrepi bi zagotovili izpolnitev zaveze, ki jo je država dala EU, da bo do leta 2015 stanje Blejskega jezera po strokovno določenih kriterijih dobro.

»Brez pravih ukrepov tega ne bomo dosegli in tedaj Slovenijo po tem letu čaka plačevanje kazni,« opozarjajo v društvo in dodajajo, da bi pristojni z neodgovorno držo do tega vprašanja izdatno oslabili državni proračun, namesto da bi ohranili jezero, ki je za Slovenijo nacionalnega pomena.

Bled in Blejsko jezero imata namreč velik simbolni, protokolarni in reprezentančni pomen za Slovenijo. Bled je med vodilnimi kraji v slovenskem turizmu, v dobi ekološkega in kulturnega turizma pa ima še veliko neuresničenih potencialov. »Zato je ohranitev naravnega in čistega jezera za Bled in za Slovenijo ključnega pomena,« so zapisali v društvu.