Zdravila bi v Postojni prodajali še Ljubljančani

Dve javni lekarni? Občina odpira vrata tekmecu »svojim« Kraškim lekarnam

Objavljeno
18. september 2013 22.58
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Postojna – V Postojni bi imeli dve javni lekarni, eno lastno in eno pogodbeno. Ena javna in ena koncesijska se jim ne zdita smotrni, a na občini ne povedo, zakaj ne.

Čeprav je občina Postojna avgusta objavila razpis za podelitev koncesije za lekarniško dejavnost, koncesije edinemu prijavitelju ni podelila, temveč se je odzvala na zanimanje, ki so ga pokazale Lekarne Ljubljana. V gradivu za torkovo sejo občinskega sveta o odločitvi ni jasnih pojasnil, župan Jernej Verbič pa predlaga podpis pogodbe z Lekarno Ljubljana.

Ta bi morala svojo lekarno odpreti v štirih mesecih, zagotoviti šest delovnih mest in občini nakazati dva odstotka od zaračunane vrednosti storitev lekarniške dejavnosti v svoji enoti. To bi pri celotnem lanskem »zaslužku« postojnske enote javnih Kraških lekarn Ilirska Bistrica, v katerih je občina Postojna soustanoviteljica, pomenilo približno 40.000 evrov.

Na vprašanje, ali je dopustno in mogoče, da v eni občini oziroma mestu, delujeta dve javni lekarni, je direktorica Kraških lekarn Ana Kobal povedala, da takšnega primera v Sloveniji ni in da je pogodba sporna z vidika zakonskega določila, da občina ustanovi lekarno na svojem območju.

Pojasnilo ministrstva za zdravstvo je nekoliko drugačno; javna lekarna lahko lekarno odpre na območju, ki ni njuno območje občine, kot ga določajo predpisi o lokalni samoupravi. Kot smo neuradno izvedeli, sta za lekarniško zbornico dve javni lekarni v Postojni sporni.

Problem z Lekarno Ljubljana na Blokah in v Cerknici

Na Blokah, v Cerknici in Loški dolini pa imajo drugačen problem. Ker niso soudeleženi pri presežku iz poslovanja Lekarn Ljubljana, ki ves konča v proračunu ljubljanske občine, se pripravljajo na priključitev k Lekarni Ribnica ali na ustanovitev svoje javne lekarne. Občini Cerknica bi namreč z naslova delitve presežka v 20 letih pripadel približno milijon evrov.