Zdravila jutri (še) brez doplačil

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je v petek poravnala dolg do nekaterih slovenskih lekarn, iz 12 lekarn pa so sporočili, da od jutri od zavarovancev Vzajemne ne bodo zahtevali, naj zdravila doplačajo.

Objavljeno
14. januar 2007 14.13
Marko Jaklič
Ljubljana, Celje – Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je v petek poravnala dolg do nekaterih slovenskih lekarn, iz 12 lekarn so sporočili, da od jutri od zavarovancev Vzajemne ne bodo zahtevali, naj zdravila doplačajo. Celjske lekarne, Lekarne Ptuj, Žalske lekarne, Apoteka pri teatru Celje, Lekarna Cizej, Apoteka Križevci, Lekarna Radenci, Lekarna Toplek, Lekarna Polzela, Lekarna Cvetka, Zasebna lekarna Podčetrtek in Lekarna Rače so sporočile, da »v ponedeljek ne bodo prenehale poslovnega sodelovanja z zavarovalnico Vzajemna in njenim zavarovancem ne bo treba v lekarnah zalagati denarja do polne cene zdravil, ki bi jim ga pozneje vrnila Vzajemna«.

V naštetih lekarnah upajo, da se bo poslovno sodelovanje z Vzajemno tudi s pomočjo ministra za zdravje uredilo že v prihodnjem tednu. Toda to je malo verjetno. Vzajemna je sicer sedmim lekarnam, ki so grozile z zaračunavanjem doplačil za zdravila, v petek poravnala 1,5 milijona evrov. Toda s tem naj bi samo »kratkoročno rešili nastali nesporazum«.

To odločitev v skrajni sili so sprejeli zato, da bi kratkoročno rešili nastali nesporazum. Istočasno so zoper Javni zavod Celjske lekarne vložili tudi tožbo za posredovanje podatkov, ki jih je v svojem sklepu določilo tudi ministrstvo, so sporočili iz Vzajemne.

Zavarovalnica je sodišču obenem tudi predlagala izdajo začasne odredbe o dolžnosti pošiljanja teh podatkov, ker da jim bo sicer nastala nenadomestljiva škoda. Podobne tožbe napovedujejo tudi ostalim lekarnam, če jim sedaj, ko so dobile zahtevana plačila, ne bodo posredovale pravilno izdanih računov z ustreznimi preverljivimi podatki.

Kot poudarjajo v Vzajemni, so se za plačilo odločili, ker ne želijo, "da bi bila oskrba z zdravili motena in da bi posledice nezakonitega ravnanja lekarn občutili zavarovanci". Pričakujejo pa tudi, da bo ministrstvo čim prej izdalo ustrezno navodilo v zvezi s posredovanjem podatkov. Glede na to, da so izpolnili zahtevo lekarn in poravnali stroške za zdravila, pa lekarne razloga za zaračunavanje zdravil zavarovancem nimajo več, še poudarjajo.

Preberite v Nedelu

Čufarjeva: Večina lekarn je od Vzajemne prejela plačilo

Večina lekarn, med njimi tudi Celjske lekarne, je potrdila, da je od Vzajemne prejela plačilo, ki jim ga je ta zdravstvena zavarovalnica dolgovala. Vendar pa tega še niso mogle potrditi čisto vse lekarne. Lekarniška zbornica Slovenije bo v ponedeljek na novinarski konferenci sporočila, če katera lekarna ni dobila plačila in ali bo zaradi tega zahtevala doplačila za izdana zdravila, ki jih sicer krije dodatno zdravstveno zavarovanje, je danes povedala predsednica zbornice Andreja Čufar.

Kot je pojasnila Čufarjeva, v petek vse lekarne še niso mogle potrditi, da so od Vzajemne prejele plačilo.