Zdravniki bodo za pomoč zaprosili bolnike

Zakon bo ogrozil delo 1500 koncesionarjev, ocenjuje zdravniška zbornica.

Objavljeno
01. december 2015 22.09
suhadolnik ZZZS
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – V času, ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc dala v javno obravnavo zakon o zdravstveni dejavnosti, s katerim poskuša omejiti zdravniške koncesije, se nam je oglasila koncesionarka, kirurginja iz Murske Sobote Suzana Koltay.

Že pet let neuspešno prosi za koncesijo za pregledovanje raka na debelem črevesju.

Suzana Koltay, kirurginja, ki je 25 let delala v murskosoboški bolnišnici, zdaj pa je že skoraj desetletje zdravnica s koncesijo za kirurško dejavnost v Moravskih Toplicah, pripoveduje neverjetna dejstva. V tem času ji ZZZS plačuje vse manj za preglede in operacije bolnikov. Sredstva so se ji zmanjšala že za 26 odstotkov, poleg tega pa ji ZZZS za manj denarja nalaga vse več dela. Ko je lani zaradi velikega števila bolnikov opravila 500 pregledov več, kot je bilo v pogodbi z ZZZS, ne le da ji zdravstvena blagajna teh pregledov ni plačala, pač pa ji je lanske neplačane preglede dal v redno delovno obveznost za letos. Zdaj mora za isto vsoto narediti še dodatnih 500 pregledov.

Še bolj pereče je njeno prizadevanje za endoskopske preglede za Pomurce. Čeprav je v Pomurju največ raka na debelem črevesju, ima samo dva izvajalca kolonoskopij – preiskav za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb. Zato je Koltayeva že pred štirimi leti na ministrstvo vložila prošnjo za dodatni program za izvajanje preiskav z endoskopom. Sama je (na kredit) kupila tudi endoskopski aparat in vso drugo potrebno opremo, a z ministrstva so ji v prvih treh letih odgovarjali le, da nimajo denarja. Priporočali so ji, naj preiskavo, ki stane od 200 do 300 evrov, dela za samoplačnike. Kljub temu sta bili v tistem času podeljeni dve dodatni koncesiji oziroma razširitve programa za kolonoskopijo, ki ga plača ZZZS, in sicer na Primorskem in v Ljubljani, ne pa tudi za Pomurce.

Inšpektor namesto odgovora

Koltayeva je aprila letos spet dala (že šesto) vlogo na ministrstvo za zdravje za odobritev programa za preglede črevesja. Očitno so referentke, ki so za to zadolžene, zdaj prvič bolj zares pregledale njeno vlogo. Po šestih vlogah in dobrih štirih letih so ugotovile, da Koltayeva nima dovoljenja za delo. Koltayevo je to zelo čudilo, saj deluje kot koncesionarka že od leta 2006, imela je vsa potrebna dovoljenja in vzorno urejeno dejavnost. To je ugotovila tudi posebna komisija z ministrstva, ki je 22. oktobra prišla na ogled v ambulanto, je povedala Koltayeva. A šest tednov po pregledu ji ministrstvo (ki ji je priporočalo samoplačniške preglede z istim aparatom) še vedno ni izdalo dovoljenja za delo. Brez tega pa tudi za koncesijo ne more zaprositi.

»V časopisu sem prebrala, da bo v programu Svit, v katerem pregledujejo bolnike z endoskopskim aparatom, za Slovence 55.000 dodatnih preiskav z evropskimi sredstvi. Brez koncesije se naša ambulanta v program Svit ne more vključiti. Zakaj ni v interesu nikogar, da bi pri Pomurcih pravočasno odkrili raka?« se sprašuje zdravnica Koltayeva. Pismo o svojih težavah, težavah drugih koncesionarjev in Pomurcih je poslala na začetku novembra tudi ministrstvu za zdravje kot odziv na ministričin predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki omejuje koncesije. Ni dočakala odgovora, ampak – zdravstvenega inšpektorja.