Zdravniki grozijo 
z opozorilno stavko

Napoved sindikata Fides v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, da bodo zdravniki izpeljali enodnevno opozorilno stavko, tudi po današnjem sestanku z upravo bolnišnice ostaja, je dejal Boris Rižnar, sindikalni zaupnik Fidesa v tukajšnjem UKC.

Objavljeno
01. marec 2011 18.55
Miha Rubin, Milan Izlakar, dopisništvo
Miha Rubin, Milan Izlakar, dopisništvo
Maribor - Ali bodo zdravniki, nezadovoljni s spremembami pri plačilih dežurstev, 10. marca uresničili grožnjo s stavko, bo menda bolj jasno proti koncu tedna. Vodstvo mariborskega UKC pa upa, da bodo prihodnje dni le dosegli sporazum in da napovedane stavke ne bo.

»Začetni pogovori z upravo so stekli, a nam za zdaj niso ponudili še nič konkretnega,« je včeraj povedal Boris Rižnar. Po njegovih besedah vodstvo UKC vztraja, da plačilo za zagotavljanje nujne medicinske pomoči v obliki nadurnega dela ni možno. »Poleg rednega dela moramo zdravniki delati osem nadur na teden, torej 32 na mesec. Zdaj smo v položaju, ko to delo opravimo in je za zagotavljanje nujne medicinske pomoči treba opraviti več ur, ki pa bi bile veliko slabše plačane,« je opozoril.

Medtem v upravi bolnišnice poudarjajo, da le spoštujejo novi pravilnik ministrstva za zdravje, po katerem se dežurno mesto plačuje glede na dejansko obremenitev, izplačilo pa lahko izhaja iz največ 50. plačilnega razreda. Predvsem starejši zdravniki, ki so uvrščeni v najvišje plačilne razrede, so zato za januarsko dežuranje prejeli precej manj denarja kot prej, zaradi česar so začeli množično umikati soglasja k dežurstvu.

Svoje stališče bo vodstvo UKC Maribor predstavilo zdravnikom na četrtkovem zboru delavcev. »Tako si bo lahko vsak zdravnik ustvaril svoje mnenje in se mogoče laže odločil, ali bo dežural ali ne,« je povedal Rižnar. Od odziva zdravnikov po omenjenem zboru bo po njegovih besedah tudi odvisno, ali bodo vztrajali pri stavki.

V upravi UKC so včeraj potrdili, da so se pod vodstvom strokovne direktorice Darje Arko sestali s predstavnikom Fidesa Borisom Rižnarjem. »Na sestanku smo razpravljali o možnih rešitvah v okviru trenutne zakonodaje, sprejemljivih za obe strani. Pogajanja še niso končana. Sklep sestanka je, da se nadaljujejo 3. marca,« so sporočili iz UKC Maribor. Vodstvo UKC do včeraj, kot so pojasnili, uradno še ni prejelo obvestila o začetku postopkov izvedbe opozorilne stavke (sindikat jim ga je po redni pošti poslal v ponedeljek).