Zdravniki ministrico pošiljajo v zgodovino

Zdravniki zahtevajo zdravstvene reforme. Milojka Kolar Celarc: Spor med konceptoma javnega in zasebnega.

Objavljeno
10. december 2015 20.26
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana – Zdravniki so obupali nad ministrico Milojko Kolar Celarc, ker se še ni lotila zdravstvene reforme. Napovedujejo protest in možnost stavke. Pod njenim vodstvom ne more zdravstvo narediti niti koraka naprej. Premieru svetujejo, naj ministrico odstavi.

Pred javnostjo so danes nastopili vsi trije predsedniki zdravniških organizacij, ki ocenjujejo, da ministrica za zdravje ni zmožna voditi zdravstvenega resorja. Očitajo ji, da napačno ocenjuje razmere v slovenskem zdravstvu, da se ni sposobna spopasti z njegovimi realnimi in težkimi problemi, kot so ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, novi finančni viri, konkurenčnost, uravnoteženje košarice pravic, status javnih zdravstvenih zavodov, korupcija in slaba poslovna praksa, da zavrača vsakršno sodelovanje z zdravniškimi organizacijami, da še ni sprejela standardov in normativov zdravniškega dela, da hoče uničiti, kar je evropskega v slovenskem zdravstvu – ukiniti koncesije in razgraditi sedanji sistem specializacij. Nesprejemljiv je, pravijo, grob poseg v zdravniško avtonomijo s tajno pripravo za zdravnike nesprejemljivega zakona o zdravstvenih delavcih, ki naj bi nadomestil zakon o zdravniški službi.

»Slovenski zdravniki te posege ocenjujemo kot nespoštovanje in nepriznanje zdravnikom. Zaradi takega načina dela smo ostali brez zaupanja in brez spoštovanja prve dame slovenskega zdravstva,« je dejal Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice. Modra odločitev premiera Mira Cerarja bi bila razrešitev ministrice, je menil.

Kuštrin: Celotni plačni sistem je anomalija

Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides, je izgubil zaupanje tako v delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc kot v ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. »Koprivnikar v javni upravi ni naredil popolnoma nič. Nekatere poklicne skupine, ki imajo veliko zaposlenih in delajo malo, so favorizirane, ker je njihovo število tako, da lahko odločijo v prid volilnemu rezultatu. Celotni plačni sistem je anomalija. Država, ki ne spoštuje in ne omogoča dela tistim, ki skrbijo za varnost in zdravje, ni država, in državniki niso vredni, da to državo vodijo. Najbolje, da čim prej odidejo na smetišče zgodovine,« je dejal Kuštrin.

V zdravniških organizacijah so ogorčeni tudi nad »cirkusiranjem in komedijanstvom« v zvezi z imenovanjem generalnega direktorja najvišje zdravstvene institucije na Slovenskem, UKC Ljubljana, kar je naslednji razlog za odstavitev ministrice. Na imenovanje v. d. direktorice Brigite Čokl se je Možina odzval: »Bog pomagaj Sloveniji, če je to rešitev za zdravstveni sistem.«

Po dobrem letu, odkar je na oblasti vlada Mira Cerarja, so zdravniki obupali nad možnostjo, da bi ministrica Milojka Kolar Celarc izvedla pravo zdravstveno reformo. Premiera Cerarja so pozvali, naj ministrico odslovi.

Brez reforme hitro nazadovanje

»Namesto resne reforme ministrica že leto dni analizira zdravstvo, ki se medtem srečuje s številnimi vse težjimi problemi, teh pa noče videti. V času izjemno velikih problemov, kot so otroška srčna kirurgija v UKC Ljubljana, kolaps anesteziologije v UKC Maribor, vse daljše čakalne dobe bolnikov, ob nespodobnih cirkusih ob imenovanju generalnega direktorja UKC Ljubljana in obglavitvi nekaterih drugih največjih zdravstvenih ustanov, ministrica ocenjuje, da je slovensko zdravstvo tako zelo dobro, da nam ga zavidajo najrazvitejše države v Evropi. Te ocene se slišijo všečne, a so zavajajoče in nerazumne,« je dejal Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice, ki pojasnjuje, »da je slovensko zdravstvo kljub velikim težavam še primerljivo evropskemu, torej da je povprečno, vendar zelo hitro nazaduje in postaja vse manj konkurenčno na evropskem trgu«. Opozoril je tudi, da je bilo od leta 2009 odvzeto zdravstvu vsako leto pol milijarde evrov, to je skoraj toliko, kot je velika bančna luknja, ob tem odvzemu denarja pa zdravniki z največjimi napori vzdržujejo kolikor toliko spodobne razmere v zdravstvu. Nujna je celovita reforma, torej prenova dveh glavnih zdravstvenih zakonov, vendar se ministrica tega ne loti, ampak hoče zakone spremeniti delno in ukiniti evropsko primerljive prakse na področju specializacij in koncesij.

Helena Mole, predsednica sekcije zasebnih zdravnikov, je povedala, da ima Slovenija le 17 odstotkov zasebnih zdravnikov koncesionarjev in en odstotek zasebnih bolnišničnih postelj, ministričin zakon pa bi še to sčasoma ukinil. To je unikum v razviti Evropi.

»S takšnim načinom upravljanja slovenskega zdravstva, kot ga zdaj izvaja ministrica Kolarjeva, vidimo le poglabljanje težav in nikakršno perspektivo slovenskega zdravstva in v tem smislu ministrici izrekamo nezaupnico za vodenje zdravstvenega sistema,« je v imenu vseh slovenskih zdravnikov dejal Možina.

Upokojenci najbolj oškodovani

Konrad Kuštrin, predsednik zdravniškega sindikata Fides, zahteva od ministrice, naj takoj sprejme standarde in normative zdravniškega dela, ki so v prid bolnikom, od ministrice in vlade pa pričakuje tudi nujno celovito reformo. »Ne glede na sladke besede premiera mi je bilo že iz koalicijske pogodbe jasno, da politika ne namerava narediti ničesar, razen da bi se troživke spopadle z dvoživkami, pri čemer definicije, kaj to je, ni še nihče postavil. Največ o ministrici pove dejstvo, da se ji ni zdelo vredno priti na sestanek o potrebni reformi in je poslala neke drugorazredne uradnike. Enako je glede sindikata ter standardov in normativov za zdravnike. Da se ministrica ne loti nobene reforme, kaže ne samo na neznanje, ampak tudi na popolno nesposobnost ne samo ministrice, ampak celotne vlade, da bi karkoli naredila. Tisti koalicijski partnerji, ki zagovarjajo najranljivejše skupine ljudi, to je stare in upokojence, delajo dolgoročno ravno tem ljudem največjo škodo. Kajti v sedanjih razmerah, ko vsi ponujajo vsem vse pravice, pridejo do pravic tisti, ki imajo denar in zveze, vsi drugi pa so v dolgih čakalnih vrstah,« je dejal Kuštrin.

Ministrica ne namerava oditi

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc z ministrskega mesta ne namerava oditi. Predmet spora med ministrstvom in organizacijami je po njenem že koalicijska pogodba, ki zagovarja javno zdravstvo, medtem ko zdravniške organizacije podpirajo le spremembe, ki gredo v smer privatizacije zdravstva, je po poročanju STA povedala Kolar Celarčeva na tiskovni konferenci.

Ministrica je prepričana, da dela dobro. Odstopila bo takrat, ko bo vlada spremenila svoj koncept in se umaknila od stremljenj k javnemu zdravstvu. Odgovornost za nesodelovanje z zdravniško zbornico je prevalila na zbornico, češ da je v zadnjih dneh odklonila sodelovanje pri zakonu o zdravstvenih delavcih in zakonu o zdravilstvu. Prepričana je, da je skrajni čas za temeljiti razmislek o pooblastilih zdravniški zbornici.

V bran ministrici se je oglasil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec: »Očitno je čas frontalnega napada na vlado. Poziv zdravstvenih organizacij je še ena od takšnih pobud,« je dejal. Premier Cerar je danes še molčal.