Zdravniki na svoje račune prejemali podkupnino

Sodna preiskava zoper 16 zdravnikov, farmacevtov in dobaviteljev se bliža koncu, zaslišanja še marca.

Objavljeno
01. marec 2018 20.36
Prireditev porodnišnice Ljubljana ob zahvali donatorjem 11.januarja 2018 [zdravstvo,porodnišnice,Ljubljana,motivi,doktorji]
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Sodna preiskava zoper osem zdravnikov, njihova družinska člana, farmacevtki in štiri dobavitelje zaradi domnevnega podkupovanja pri nakupu medicinske opreme se bliža koncu. Večino prič so zaslišali, nekaj bi jih morali še na začetku marca. Kot pričo naj bi zaslišali tudi tožilca Stanislava Pintarja.

Ljubljansko okrožno sodišče je na zahtevo specializiranega tožilstva preiskavo uvedlo proti desetim fizičnim osebam, in sicer zaradi nedovoljenega sprejemanja daril in drugih kaznivih dejanj, pod drobnogledom je tudi pet fizičnih in pravna oseba Advanta zaradi domnevnega dajanja podkupnine, za katere je tožilstvo predlagalo opravo posameznih preiskovalnih dejanj. »Sklep o uvedbi preiskave je pravnomočen, trenutno pa je zadeva v zaključni fazi preiskave,« pojasnjujejo na sodišču.

Med 16 preiskovanimi (zdravniki in njihova družinska člana, farmacevtki ter štirje nekdanji zaposleni pri Emporio Medicalu, svojčas največjem dobavitelju zdravstvu) ni ne Urške Jurkovič ne njene matere Ane iz podjetja Emporio Medical, od koder naj bi prišla prijava o korupciji. Prek te družbe so po prepričanju preiskovalcev po naročilu direktorice Urške Jurkovič izvajali podkupovanje zdravnikov v javnih bolnišnicah, denar za podkupnine pa je menda prihajal z avstrijskega bančnega računa podjetja.

Zoper direktorico Emporia Medicala Urško Jurkovič niso ne uvedli preiskave in ne zavrgli ovadbe. Foto Roman Šipić/Delo

Tožilec z zasebno družbo

Čeprav ju je policija obravnavala kot osumljenki, tožilstvo zanju ni zahtevalo preiskave, ravno s statusom Urške Jurkovič pa se zadnje čase ukvarja sodišče. Preiskovalna sodnica je doslej zaslišala več prič tožilstva in obrambe, med drugim so že zaslišali enega tožilca, poleg tega bo v vlogi priče nastopil še nekdanji specializirani državni tožilec Stanislav Pintar, ki je vodil vrsto odmevnih postopkov (denimo zoper Hildo Tovšak, podpisal je odredbo za finančno preiskavo zoper prvaka SDS Janeza Janšo) in je bil vključen tudi v del tega predkazenskega postopka. Z njegovim zaslišanjem naj bi razjasnili predvsem »pravni položaj« Urške Jurkovič oziroma ali ji je bila dodeljena ali obljubljena kakršnakoli oblika imunitete v zameno za obremenilno pričanje, glede na to da tožilstvo zanjo ni zahtevalo preiskave, kazenske ovadbe pa ni zavrglo, zaradi česar Jurkovičeva kot priča pred preiskovalno sodnico menda ni bila ravno zgovorna.

O tem so zaslišali več kriminalistov in specializiranega tožilca, ker pa je tožilec Pintar v tujini, po naših podatkih v Makedoniji, naj bi ga zaslišali po videokonferenci. Pintar je januarja ustanovil zasebno družbo z omejeno odgovornostjo (MKPS, mednarodno kazenskopravno svetovanje), na državnotožilski svet pa je v začetku leta naslovil vlogo za mirovanje tožilske funkcije ob odhodu na delo v tujino, so nam pojasnili na specializiranem tožilstvu. A potem ko so na tožilstvu ugotovili, da je ustanovil podjetje, v katerem je direktor, so na državnotožilski svet 22. januarja »podali predlog za sprejetje odločitve, ali je delo v zasebni družbi združljivo z opravljanjem tožilske funkcije«. O Pintarjevem statusu so odločali v torek, toda do vročitve odločitve tožilcu nas z vsebino ne morejo seznaniti, so nam pojasnili na državnotožilskemu svetu.

Pod drobnogledom zdravniki ...

Sodna preiskava sicer poteka zoper interventnega nevroradiologa z ljubljanskega kliničnega centra Zorana Miloševića, ki mu tožilstvo očita, da je od konca leta 2008 do septembra 2012 na bančne račune v tujini prejel 114.000 evrov podkupnine, medtem ko naj bi njegov sin Mihael Štamberger Milošević na račun v Švici zanj prejel 28.500 evrov in jih dvigoval. Deset tisočakov je na račun sina Primoža domnevno dobil tudi radiolog z mariborskega kliničnega centra Jožef Matela, tako da sta se v preiskavi znašla oba.

Prejemanja podkupnine so osumljeni še Miodrag Vlaović, nekdanji vodja travmatologije v celjski bolnišnici, ki naj bi prejel 27.000 evrov, ortoped iz novomeške bolnišnice Gregor Kavčič (domnevno 101.000 evrov), Robert J. Cirman, ortoped iz Valdoltre, domnevno zaradi 57.600 evrov podkupnine, Samo Karel Fokter, nekdanji vodja ortopedskega oddelka v celjski bolnišnici, ki zdaj dela v mariborskem kliničnem centru (6000 evrov), pomočnik predstojnika ljubljanske ortopedske klinike Rok Vengust (slabih 40.000 evrov) ter Vane Antolič, ortoped in predstojnik ortopedske klinike na ljubljanskem UKC.

Skupna značilnost je sum, da so zdravniki zahtevali in na svoje osebne račune doma in v tujini prejeli denar, kot protiuslugo pa so še naprej naročali material pri določenem dobavitelju, so prepričani preiskovalci. Izjema naj bi bil Antolič, ki naj bi med letoma 2009 in 2011 od Emporio Medicala dobil 20.000 evrov donacij na račun zasebnega Društva za razvoj ortopedije Ljubljana, to pa je nato denar podarilo UKC za obnovo klinike.

... farmacevti in dobavitelji

Poleg zdravnikov so se pod drobnogledom znašli še takratna vodja lekarne v Valdoltri Nataša Faganeli (po prepričanju preiskovalcev je zahtevala in prejela slabih 66.000 evrov ter prirejala javne razpise za nakup medicinske opreme v korist Emporio Medicala) in Monika Sonc, takratna vodja lekarne na onkološkem inštitutu (domnevno 13.600 evrov podkupnine). Med dobavitelji so dajanja denarja osumljeni Jana Šturm, ki je bila zakonita zastopnica Emporio Medicala, 2012. pa je kot prokuristka odšla v družbo Advanta, ter Darko Žafran in Marin Tadić, nekoč zaposlena v Emporio Medicalu.